Dags för andra delen av min stora påskinspiration! Idag tänkte jag att vi skulle fokusera lite på det dukade bordet och vad jag vill servera till just påsk! För på påsken vill jag äta traditionell mat men gärna på ett nytt sätt. Goda trygga smaker, minnen och samtidigt något spännande som är både enkelt och kul att svänga ihop. Men först det dukade bordet. Nuförtiden struntar jag ofta i just duk. Jag älskar ytan på vårt shakerbord i bok och låter gärna den vackra träytan få synas. Men bordstabletter i tyg har jag nästan blivit besatt av och har flera olika. I påsk dekorerar jag gärna borden med pasteller, det blir vårigare så. Pallovasen har franska tulpaner i sig och bambuljusstakarna honungsfärgade ljus. Långt och sirligt, spirande, det är elegant och vårigt tycker jag. På bordstabletterna står mina handgjorda beigeglaserade tallrikar och småskålar från The slow hut. Den cremefärgade glossy ytan mot de rejäla puderrosa tabletterna är så fint. Jag har gått över från oputsade bestick till lite mer bistrokänsla också och har loppisfyndade bomullsservetter med scalloperad kant. De tunna glasen är antika och även de ljusgula strutformade vinglasen. Ljusgula, rosa, beigea och gröna toner är så fint till påsk. Ägg ska vi ha såklart. Dessa är från Sebastien på söder men på Gotland köper vi från Gangvide farm. Så fina och goda. Förutom ägg vill jag såklart äta sill! En given klassiker på påskbordet är SOS. Alltså sill, ost och smör. På årets SOS-bricka står nyheterna Abba Brantevik med smak av lök, dill och en liten touch honung. Den är supergod med precis lagom sötma och små fina bitar, en perfekt färdig sill att njuta av direkt. Även Abba Västkustmajo som är en extra krämig sill som påminner lite om en skärgårdssill, fast krämigare med smak av räkfond och tångcaviar och med mindre bitar sill. Jag som alltid tidigare gått rakt åt skärgårdssillen har nu fått en ny favorit i denna goda! Testa så får ni se. Förutom SOS-brickan vill jag också laga något som kan stå i mitten av bordet som påskbordets huvudroll. En perfekt påskrätt, utmärkt till påskaftonslunch som alla kan äta. Ett steg bort från buffékänslan och lite mer intimt och lyxigt serverat. Abba matjes med ägg, Abba caviar, smörig potatis och pepparrot Du behöver, för 4 personer: - 1 pkt Abba Matjes hela filéer - 800g små fina potatisar - 3 ägg - 1 burk Abba caviar - 2 dl gräddfil - gräslök - dill - 1 liten rödlök - 2 msk smör - färsk pepparrot - flingsalt och nymalen svartpeppar Koka äggen löst så du får en krämig gula och koka potatisen i saltat vatten. Klicka över smöret över de varma potatisarna och låt det smälta, sprinkla över flingsalt. Dela sen potatisen i halvor. Lägg potatisen i en större skål eller på ett större fat och ringla över det sista smöret. Dela de hela sillfiléerna i mindre bitar, hacka rödlöken, dillen och gräslöken fint. Lägg sillen på potatisen och klicka över gräddfil. Dela äggen i klyftor, placera ut över sill och potatisen, klicka över Abba caviar. Sprinkla lök, gräslök och dill över tallriken, riv över färsk pepparrot. Toppa med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Klart! 🍴 En perfekt påsklunchrätt enligt mig. Klassisk, vacker, snabb, enkel och väldigt god. Jag är ingen öl eller snaps-person men dricker gärna en torr äppelmust till med massa is. Servera med SOS-brickan. Kläder då? Så härligt att få klä upp sig lite till påskbordet! Man får passa på när det finns tillfälle. :) Bästa påskdejten. <3 Skål Nikita. Glad påsk fina ni! 💛 Foto: Mira Wickman