Sen jag blev gravid och framför allt sen jag blivit småbarnsförälder har kött smugit sig in i min kost igen på ett oerhört trist sätt. Vardagskorv, helggrytor, köttbullar på restaurang. Det känns verkligen inte bra. 25% av all klimatpåverkan kommer ju från matindustrin och hela min kropp skriker efter grönt, och nu tänkte jag visa tillsammans med Findus hur lätt det kan vara att byta ut den klassiska köttbullen mot ett grönare, godare alternativ! Att äta vegetariskt, eller iallafall mestadels av tiden välja grönt framför kött har ju varit en del av min filosofi länge. Hur och varför jag tappade det orkar jag egentligen inte gå in på. Men nu vänder det, känner jag! Här kommer ett underbart recept (får man säga det om något man slängt ihop själv, hehe?) på en romantisk vardagsrätt för hela familjen. Om era kids (och ni) gillar oliver då. Gör man inte det går det ju att strunta i, men jag som älskar det salta i oliverna har gärna en extra sked tapenade i min tomatsås. Okej. Slutbabblat nu, här kommer ett recept på spagetti med olivig tomatsås, buffelomozzarella och libaneniska falafelbullar. Den här typen av rätt skulle man ju kanske annars göra med köttbullar, ni vet som i Lady och Lufsen, men jag menar att det går lika bra med en grönare bulle! Här kommer beviset: Ingredienser till 4 personer: - 500g färsk spagetti - 4 stora tomater - 450g libanesisk falafel - 3 st bufallomozarella - 2 vitlöksklyftor - 4 msk tapenade på svarta oliver - 2 msk riven parmesan och lite att hyvla på toppen - olivolja - färsk basilika - 1 tsk flytande honung - flingsalt och nymalen svartpeppar Börja med att sätta på en kastrull med saltat vatten på spisen till spagettin. Skiva sen vitlöken och hacka tomaterna. Bryn i en mindre kastrull med lite olivolja. När tomaterna börjar mjukna, addera tapenade, flytande honung, riven parmesan, salt och peppar. Tänk på att tapenaden är salt så var försiktig. Puttra såsen under lock ett par minuter. Stek falafeln i en stekpanna och koka pastan ett par minuter enligt anvisningen. Fyll sen en stor skål med spagetti. Bäst är om man tar lite i taget med en tång och snurrar så det ligger i portionssnurror och är lätta att ta sen. Häll på såsen och dela mozzarellan över pastan. Lägg på de nystekta bollarna, hyvla lite parmesan (jag använder en vanlig osthyvel) och strössla några basilikablad över det hela. Toppa med lite ringlad olivolja och nymalen svartpeppar. Buffalomozzarellan som blir över kan man ha vid sidan om och nypa över den heta spagettin om man vill. Det är så gott och vackert också! Klart! Tur att man är bloggare och ofta visar upp vad man äter. Nu är det jag som blir bättre på att säga nej till kött och äter mer gröna alternativ, både till vardag och på kalas. Lovar! Hoppas ni också är inspirerade att göra detsamma, speciellt när det är så här lätt och oerhört gott! Här kan ni ta del av fler vegetariska recept! Puss.