ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Stora inlägget om mattor

Det kom ett brev om mattor!

Önskeinlägg: Elsa, hur ska man tänka med mattor? Ska inreda ett vardagsrum som är kvadratiskt där jag kommer ha ett ganska avlångt matbord och sedan en soffavdelning. Förstår att det är omöjligt att säga vad som passar bäst, men hur ska man tänka när man väljer matta? Tycker det är svårt samtidigt som det ju sätter stämningen så mycket i ett rum. Några tankar eller idéer?
– Anna

Annons

Hej Anna och alla ni andra! Mattor är kanske det viktigaste elementet när man inreder ett rum tycker jag, det är liksom basen, platsen att placera möbler på och utgå ifrån. En matta kan göra ett rum, hålla ihop en inredning, skapa värme och sätta stämningen. Mattor får inte riktigt den uppmärksamhet de förtjänar, vi pratar oftare om möbler och färger eller hur, men låt oss nu skina lite ljus på mattor!

1. Storleken

Annons

Viktigast med mattor är att det är rätt storlek. Jag tycker ofta att ju större matta i ett rum desto härligare. Små mattor som precis slutar vid kanten av sängen, soffan eller som ligger som en liten plutt i rummet ser sällan särskilt komplett och klart ut. En riktigt stor matta gör rummet större. Det betyder inte att alla måste ha enorma mattor, de mattor man har duger fint, men kanske ska de placeras på ett annat sätt? Första steget i en möblering av ett rum är att lägga ut mattan, så när man byter matta är det bra att plocka bort alla möbler i ett rum och börja med mattan och sen fortsätta med resten.

2. Materialet

Ullmattor är mina favoriter. De åldras vackert, håller över tid och är gjorda i god kvalitet. Det finns mattor i andra naturmaterial också så som jute, bomull och hampa. Att blanda naturmaterial i ett hem skapar värme tycker jag. Linnegardiner, dukar och servetter, ullmattor på golven, fårskinn i fåtöljer klädda i bomull, bomullssängkläder och kuddar.

3. Strävhet eller fluff

Många tycker att det är knäppt att ha mattor i kök och under matbord men så länge mattan är sträv, tex i jute, så är den enkel att städa och samlar inte smuts. En lurvig matta passar bra i sovrum och vardagsrum där man vilar och myser. En sträv matta i arbetsrum och hall.

Annons

4. Färg och mönster

Jag tycker bäst om mattor som har en varm färg, det skapar en fin känsla mot golvet och gör att möbler i kallare ton får en mjuk bas. En gräddig vit, gullig hampa eller varm grå är trevliga mattfärger. Om man vill ha mer färg finns det otroliga rölakanmattor och orientaliska antika mattor som ger mängder med karaktär till rummen. Rölakanmattor är ofta mindre och passar i mindre vardagsrum och sovrum medan orientaliska mattor ofta är stora och passar i större rum. Det kryllar av de båda på auktion så lägg en matt-bevakning där och börja kika.

5. Tejp-tekniken

En teknik som funkar bra om man är osäker på matta i ett rum är att använda sig av målartejp och helt enkelt tejpa upp lite olika varianter på golvet. Anna du som ju ska möblera med både soffdel och matsalsdel och verkar ha möblerna men inte mattan kan ju möblera så som du tycker verkar bäst och sen tejpa på golvet för att se hur en stor vs. två små eller kanske bara en mindre under soffdelen kommer se ut? Sen när man har måtten kan man börja kika på vad som skulle passa i lurvighet, färg och form.

Låt oss titta på lite inredda rum med mattor för alternativ på placering!

Annons

Jag skulle vilja slå ett slag för den lilla detaljmattan, och att inte underskatta en fin tofs. Den här mattan ligger hemma hos Louise i hennes sovrum.

En vardagsrumsmatta ligger ofta bäst med soffbordet som utgångspunkt. Är mattan mindre behöver inte soffan stå på mattan, som här i Fanny Rådviks fina vardagsrum.

Annons

I Marie-Louise Sjögrens sommarhus ligger mattan på samma vis. Centrerad och med möblemanget utifrån matta och soffbord.

Här hos Ellen Dixdotter. Mattan trivs oftast bäst i samma riktning som rummet.

Till och med en yttepyttig matta funkar om soffbordet är utgångspunkt, som här i Estrid Ericssons sommarhus Tolvekarna som är inrett efter inspiration från kajutor.

Annons


I samma hus hittar man inspiration på hur en längre avlång matta fungerar i ett stort vardagsrum med många möblemang.

Att centrera mattan i ett rum är ofta rätt väg att gå, även när rummet saknar möblemang.

Eller är ett barnrum utan soffgrupp.

Annons

Har man ett riktigt stort vardagsrum med både matplats och soffgrupp tycker jag att både en stor matta funkar, speciellt om grupperingarna inte är ”stängda” utan öppna mot varandra och två mindre. Här på bilden är ju fåtöljens ryggar mot matplatsen och då funkar två mattor bra. Fint att ha två ganska olika i ton då. Hade sittgruppen varit med öppen mot matplatsen, med tex soffan så man ser ut över matbordet, så hade en stor matta också varit fint, både under soffgruppen och matplatsen.

Ett annat lite krångligare alternativ är när sovrummet är så stort att det både får plats säng och soffgrupp. Då funkar det fint att göra som i ett vardagsrum och utgå från soffbordet när mattan placeras.

Några mattor som jag älskar då? Jo, här kommer de:

Annons

mator

1. Ullmatta från Ellos som finns i 5 storlekar (adlink)
2. Handknuten ullmatta no2 från Cappelen Dimyr
3. Rölakanmatta av Ingegerd Silow
4. Brunaktig ullmatta från Ellos (adlink)
5. Orientalisk äldre Kelim
6. Shaggy ullmatta, finns i stor storlek, från Layered
7. Marockansk matta
8. Jutematta från Ellos i 5 storlekar (adlink)
9. Bomullsmatta från Ellos (adlink)
10. Handknuten ullmatta no5 från Cappelen Dimyr

🧶✨

19 kommentarer till “Stora inlägget om mattor”

 1. BE skriver: 17 januari 2021 kl 10:04

  Snyggt!
  Ytterligare ett tips som fungerar bra för mindre kassa och småbarn.
  Trasmattor! Inte stora, utan flera små likadan arrangerade tillsammans så det ser ut som stora mattor – gärna enligt Elsas tips. Skulle något kladd falla ner så är det bara att köra i maskin. Små mattor ryms och är lätta att hantera också i blött skick. Dessutom behöver man inte tvätta alla.


 2. Alexandra skriver: 17 januari 2021 kl 10:04

  Jag är så tacksam för sånna här guider från dig på olika teman. Jag tycker själv att det är svårt men det känns så skönt när det blir nedbrutet och uppstaplat, blir mer greppbart. Så tack! 😊


 3. Mia skriver: 17 januari 2021 kl 10:21

  Jag tycker om stora mattor. Fått ärva en orientalisk och den ska rullas ut i sovrummet. Älskar den. Ullmattor är så tåliga och bra. Provat med en vit men blev för lätt smutsig.


 4. Hanna skriver: 17 januari 2021 kl 12:42

  Någon som vet var jag kan hitta en klassisk ryamatta? De nya är så plastiga, jag vill ha en 60-70-tals och stor men helst inte 2nd hand.


  1. Mia skriver: 17 januari 2021 kl 14:07

   https://www.miriamparkmantextiles.com/

   Mitt bästa tips! Miriam är en otrolig hantverkare.


   1. Hanna skriver: 17 januari 2021 kl 18:30

    Tack, kollar!


 5. Nikki skriver: 17 januari 2021 kl 12:59

  Kul! Önskar samma inlägg men om LAMPOR! Belysning kan vara så svårt tycker jag. Letar efter en vardagsrumslampa och sökt i två år! Vi har öppen planlösning och lampan kommer ta en central plats så tycker det är SÅ svårt. Om Elsas läsare har tips på fina taklampor för vardagsrum så tipsa gärna här 🙂


 6. Hildegunn skriver: 17 januari 2021 kl 13:12

  Yess! Nettopp det her innlegget jeg har ventet på! ❤️ Tusen takk for herlig inspirasjon! Mattene til Cappelen Dimyr er sinnsykt vakre, men desverre utenfor vårt budsjett, som for tiden handler mye om at jeg er student, men her fantes jo mange herlige alternativer.


 7. Te skriver: 17 januari 2021 kl 13:45

  Vilket generöst inlägg! Fick massa inspiration, tack.


 8. Kariin skriver: 17 januari 2021 kl 15:43

  ”Ett annat lite krångligare alternativ är när sovrummet är så stort att det både får plats säng och soffgrupp.”

  Eller ifall man bor i en etta. Ser ut som en etta på bilden.


  1. Elsa Billgren skriver: 17 januari 2021 kl 16:07

   Sant! Sällan sängen är så stor och prominent i rummet om det är en etta, kanske därför jag blev förvirrad av det. 🤗


  2. Tove skriver: 17 januari 2021 kl 19:28

   Haha tänkte samma sak, att såklart är det en etta och inte ett jättestort sovrum. Ens referensramar påverkar hur man tolkar bilden antar jag 😉


   1. Elsa Billgren skriver: 17 januari 2021 kl 19:40

    Jag har bott i ettor som alla andra såklart! 🤓


 9. Julia skriver: 17 januari 2021 kl 22:40

  Älskar inlägget! Vad är dina tankar om rund matta? Har ett mycket avlångt vardagsrum och behöver något runt tror jag.


 10. Annika skriver: 18 januari 2021 kl 12:14

  Stort tack för detta inlägg! Många goda kunskaper som du frikossigt bjussar på. Även inspirationen och länkar till ett urval av tips.. Allt uppskattas varmt! Jag kom från inlägget med två av mattorna 😀


 11. Karin skriver: 18 januari 2021 kl 12:16

  Jätteinspirerande inlägg, tack för allt bra du publicerar. Vet du var interiörbilden ovanför mattorna kommer ifrån, så soft och vacker inredning, helt i min smak (den med säng och soffa i samma rum).


 12. Helene skriver: 18 januari 2021 kl 14:21

  Blev så inspirerad av den lilla passusen ”mattor trivs oftast bäst i samma riktning som rummet”. Inser att flera av mattorna som känns fel hemma kanske kan läggas så istället! Om det finns liknande tips vad gäller möblering vore det SÅ spännande! Har själv oerhörda problem med soffriktning i ett fyrkantigt rum med fönster, dörr eller kakelugn i alla riktningar.


  1. Elsa Billgren skriver: 18 januari 2021 kl 14:24

   Åh vad kul! Ja, testa så kanske riktningen och harmonin blir bättre! <3


 13. Anna skriver: 19 januari 2021 kl 17:16

  Wiho! Tack för att du tog emot mitt önskemål om detta inlägg. Så bra! Har fått mycket att tänka på.


Dela på:
Laddar