ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Stora listan om julen

6 Julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?

Absolut lussebullar! Gärna riktigt saftiga med massa saffran, russin (yes, team russin) och så många man vill såklart. Jag ska baka årets första sats på söndag, återkommer med recept och resultat! Viktigt är väl att kidsen får göra sin egen också, som blir som en korvig pinne med fasttryckta russin? För julstämningen.

Annons

Skumtomtar eller knäck?

Annons

Absolut knäck. Jultomtar? Låter inte särskilt klassiskt. Inget julgodis man kan köpa på påse är min favorit. Hemgjort och med kärlek ska det vara. Och massa nötter!

Julkorv eller julskinka?

Julkorv vet jag knappt vad det är, jag är inte uppvuxen med det. Men julskinka äter jag så fort vörtbrödet landat i bagerierna. Med grovkornig senap på.

Revbensspjäll eller Janssons?

Min mammas Jansson är den bästa i stada, men så kanske alla säger?

Glögg eller julmust?

Julmust! Jag gillar idén med glögg, men har aldrig fallit för smaken. Kanske ljus glögg isåfall! eller varm äppelmust. Röda spritdrycker ska vara rödvin tycker jag.

Ge eller få?

Angående julklappar så gillar jag hela idén med att det finns mycket och tar lång tid. Att man får önska sig och hoppas på fina grejer. Vintagefynd och roliga julrim. Så både och!

Annons

4 Julfavoriter

Favoritjulfilm?

Jag älskar många julfilmer, tex klassiker som Ensam hemma 2, A christmas carol och Elf. Men vet ni vilken som är min favvo? Batman returns, med Catwoman och Penguin! Åh så fin! Ska se snart tror jag.

Favoritjulkalender?

Sunes jul såklart! Bäst är alla scener där Rudolf är med. Peter Haber är ett komiskt geni.

Annons

Favoritjullåt?

Jag har många! Här kommer en playlist med mina favoriter som jag gjorde för några år sedan och som fortfarande håller:

Och här kommer en nyare som alla på ELLEs redaktion och vi bloggare knåpat ihop tillsammans!

Favoritjuldoft?

Hyacint såklart, och doften av gran på morgonen när man går upp. Och doften av nylackade paket, och luften när det är snöigt ute. Och nejlikor i apelsin! Så många goda dofter vid jul.

Annons

3 Om jultid

När är det dags att pynta?

I år är jag lite nördigare och håller på mig. Jag väntar till efter Paris och tycker att tredje advent är lagom för att kräma på allt!

När får man ha gran?

Förra året hade vi gran från Lucia, men den hann börja barra. Nu väntar vi till tredje advent!

När öppnar man presenter på julafton?

Vi öppnar efter lunch och Kalle Anka, runt kl 16. Som resten av Sverige kanske?

Annons

5 Julpersonliga

Vad är bäst med julen?

Julen kan ju vara riktigt hemsk om man mår dåligt, och helt ljuvlig om man mår bra. Julen är liksom en måttstock över livet kan jag tycka. Det bästa med julen är nog detta, att man får vara med de man älskar, äta god mat, mysa tillsammans en hel dag, pirra inför julklappar och att det är samma varje år.

Det sämsta med julen?

Om man är ledsen, sjuk eller ensam är julen riktigt vidrig. Då är det bättre att göra något annat, åka iväg eller hitta på nåt med vänner. För bara för att julen ska vara på ett visst sätt passar det inte alla. Den är väldigt exkluderande i sin mysighet. Plus dyrt som satan!

Annons

Vad ska du göra på julafton?

Vi ska fira precis som förra året, men i år får jag slippa en vidrig klump i magen av ångest och rädsla. I år kan jag bara njuta av allt. Det blir min stora present.

Nyår då?

Haha, nyårsafton firar vi även den exakt som förra året! Ett vinnande koncept! Först skaldjursbonanza på Urban deli, sen middag hos bästisar. Men tidigare på dagen vill jag gå ut och promenera på isen med Pontus och Lynn! Om det är kallt och klart det vill säga. Det får man ju hoppas på.

Tror du att det blir det en snöig jul?

Jag håller tummarna. För hittills har det varit riktigt grått och trist här i Stockholm. Lite vit snö skulle inte skada, det skulle vara underbart. ❄

Lista från Sandra.

4 kommentarer till “Stora listan om julen”

 1. HollyShort skriver: 8 december 2017 kl 08:08

  Batman Returns – så underskattad <3


 2. M skriver: 8 december 2017 kl 10:59

  Du måste ju göra vin chaud! Mitt emellan rödvin och glögg..!
  Så bloggigt dessutom. Testa det nu när du åker till Paris, och så gör du ett inlägg sen – kan redan se det framför mig, med små knippen av kanelstång, stjärnanis och kryddnejlika – très photogénique:
  https://no.pinterest.com/search/pins/?q=vin%20chaud&rs=typed&term_meta%5B%5D=vin%7Ctyped&term_meta%5B%5D=chaud%7Ctyped


 3. maria skriver: 8 december 2017 kl 13:24

  För mej blir julen jobbig pga dödsfall. Vill åka bort helst. Men många vill vara hemma. Man känner det man känner och ha sorg i hjärtat är inte lätt. Vilka fina bilder på din gulliga familj och söta hundar. Det blev jag glad av. Kram fina.


 4. Cattiscattise.blogg.se skriver: 8 december 2017 kl 19:49

  Min dotter som är 9 tycker att det viktigaste är att göra sniglar, alltså halva lussekatter typ… Jul med barn är så kul, det är så kul att höra vad de tycker är viktigt och vilka traditioner som är måsten. Min dotters bästa ”maträtt” på julbordet är de skållade mandlarna man får till glöggen, det kan vi bara inte vara utan 🙂


Dela på:
Laddar