ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Svar på era kommentarer, del 10

lördag i kalmar!

– Du och Pontus ser ju jämnt så lyckliga, söta och överens ut, men de flesta par är ju oense ibland. Har du någonsin svårt att övertyga honom om inredning av ert hem? Jag vill ju gärna vara överens med min man innan jag gör något men det är ju inte alltid han håller med 😉 Så jag undrar alltså om det finns någon kul inredningsidé som det kliar i dina fingrar att genomföra men som Pontus inte gillar och därför inte blir av? I så fall vad? Eller finns det flera?
Vi är inte alltid överens såklart, men när det kommer till inredningen av vår nya lägenhet är vi faktiskt det konstigt nog. Vi pratade igenom, ritade, gjorde listor och kollade på nätet ihop innan vi började köpa och fixa så båda kände sig involverade. Sen har jag hittat saker spontant som jag bara mååste ha som har tagit lite övertalning. Tricket är att det händer först en gång och blir superbra, så kan man hänvisa till det sen!

Annons

sandra
(foto: sandra beijer)

– En del inredare menar att man ibland måste ”Kill your darlings” för att få en enhetlig inredningsstil hemma. D.v.s göra sig av med vissa möbler eller detaljer man älskar, för att få inredningen att passa bättre ihop. Jag har tex två underbara röda fåtöljer märkta NK 1951 i orginalklädsel som är otroligt snygga men inte så bekväma och svårt att kombinera med min övriga stil. Så då och då funderar jag på att sälja dem men än så länge är de kvar! Har du någon favoritmöbel som du gjort av dig för att få inredningen att passa ihop? Vore kul att se bild på något du i så fall ”offrat”.
Jag hade ju en helt annan stil hemma tidigare, när jag bodde själv. Mina finaste möbler som jag saknar försvann i branden. Jag hade tex en blommig soffa som hade varit så himla fin om den fanns kvar, för att inte tala om tapeten. Men i dagsläget har jag bara en sak, en barnsäng. Den får stå på vinden tills det kommer kidz. Den var ju Miras ett tag men känns inte helt friskt att ha en barnsäng framme i en lägenhet utan barn.

– Hej Elsa, när får vi se dig i den svenskan versionen av detta?..:)
Haha, så många som påpekar det! Om sanningen ska fram har jag faktiskt castat till ett sånt program. Men eftersom jag jobbar på tv4 är det inte helt lätt. Vi får se hur det blir.

Annons

– Hej Elsa! Får man mejla dig angående inredningsfrågor? Håller på att inreda min första lägenhet och behöver verkligen råd från nån som kan.
Hej! Klart man får, men jag kan inte alltid svara för det tar så lång tid. Vill man ha mig som inredare och få riktig hjälp går det också såklart bra, då är det bara att maila.

Kåda & bärnsten

– Vilken höjd är burkarna? Supersnygga och perfekt storlek för det ändamålet!
Ja, ungefär 20 och 30 cm!

lördag i kalmar!

– Fina klänningar, och kul att det går bra för dig osv. Men undrar lite hur du tänker kring att det bara är vita modeller som har på sig klänningarna? Och om det är så att det inte är ditt beslut, tycker du ändå inte att du har ett ansvar i det hela? Jag menar att representera mångfald. Jag förstår att ditt huvudsyfte var att visa klänningar, inte att visa att det går att vara snygg utan att vara vit, men det går ju hand i hand tycker jag. Inte menat som kritik, men tycker att det skulle vara väldigt intressant att veta hur du tänker.
Hej! Absolut. Det hade ju verkligen varit önskvärt att visa lite mer mångfald i just den här modellgruppen. Även storleksmässigt och åldersmässigt. Jag har såklart ansvar eftersom jag visar upp dem vidare i bloggen sen, även om det inte är jag som hittar dem i första ledet. Men ibland jobbar jag med företag som verkligen tar ansvar och porträtterar mina klänningar på ett mer inkluderande sätt! Tex Ice hotel i Jukkasjärvi, om ni minns som verkligen gjorde ett toppenjobb!

thursday

Annons

– Hej Elsa! Jättefina hyllor! Var är de ifrån? Specifikt hyllkonsollerna men gärna själva hyllan också. Fina!
Hejhej! Både hyllorna och konsollerna kommer från Fredells, billigaste sorten!

– Mysigt! Jag har en liten fråga! Jag är helt galen i vintage och mitt liv kretsar kring det. Min dröm är att få jobba med vintage på något sätt och tänkte väl att ett bra sätt att börja med det är att kanske försöka få jobb på Beyond Retro! Men vad är det som krävs för att få ett jobb där? Har dom krav på mycket erfarenhet eller liknande? Tack och kram <3
Hejhej! Jag tror absolut att det kan vara bra att ha lite säljerfarenhet, men man måste ju börja någonstans! Det viktigaste är ett mind set tror jag. Att man är driftig, modig, inte blyg och tar för sig! Gå och prata med dem i butiken och berätta varför de ska anställa dig!

– Det är som vanligt underbara bilder på din blogg, men en sak har jag tänkt på: Sänggavel! Ni har ingen sådan? Det hade inte jag heller när jag flyttade in och det var nytapetserad. Och det ångrar jag som sjutton då det blivit en avnött fläck ovanför huvudkuddarna som inte ser rolig ut alls…
Nope, det hade blivit för trångt att gå framför sängen då. Vi har stora härliga kuddar istället som vi har när man vill halvsitta och läsa tex. Dessutom har vi målade väggar så det blir ju inte samma problem.

A kitchen I decorated for Äntligen Hemma.

– Hej! Såg precis klippet där du bygger denna köksö och blev väldigt inspirerad! Var har du hittat hjulen och vilka ikeaskåp har du använt? 🙂
Det här var ju hundra år sedan! Jag googlade lite och hittade detta:
Från Ikea:
Dörrar 40×70 ljusgrå, Sofielund
Från Mattssons smides AB:
Rostfri plåt till köksö (måttbeställd)
Lister, rostfritt stål
Från Fredells:
Hjul
Hoppas det hjälpte!

– Var kommer kattpyamasen ifrån?
Från P.J Salvage!

Annons

lördag

– Den rutiga klänningen på sista bilden då? Vad är det för en? 😀
Det är en vintageklänning jag köpte när jag typ började jobba på Beyond Retro 2008. Lite kuriosa så är det den klänningen jag hade natten då Pontus och jag träffades.

– Älskar dessa inlägg! Och älskar grejen att du låg med Robert Hurula som ung (vilket jag ba antar pga han sjöng i på spåret förra veckan hehe).
Hjälp! Det var alltså inte han (tror jag?), utan en kille som var superlik och som jag glömt bort totalt innan den här Robert (båda hette Robert och var musiker därav superförvirringen) visade sig i rutan och påminde mig. Fint att få en flashback från sitt indieliv bara sådär.

What I got for my birthday

– Åh vilka fina isbjörnar! Vet du var de kommer ifrån? Pappas favoritdjur 🙂
De är säkert prov från H&M. Min syster jobbar som inköpare där och på H&M får anställda möjlighet att köpa loss saker ur processen som alltså sen kanske inte blir av, och sånt som köps som inspiration typ. Gissar att dessa kommer därifrån!

– Hej Elsa!
Får en fundering när jag läser dina inlägg (och du kanske redan har besvarat min fråga nånstans o jag har missat den?) men here it goes: jag funderar på att t.ex de plagg som tillverkades ca 20-tal till 70-tal kallas ”vintage”. Vem har bestämt att just de åren är vintage och vart gränserna går, och så jag undrar vad du tror kommer hända om ca 50 år… Kommer det fortfarande vara 1920-1970 som är vintage eller kommer 1980-2020 vara det nya vintage? Och att då kläder från 1920-1970 har trillat in i antikklassificeringen? Nyfiken på dina spaningar, hoppas jag är tydlig med vad jag undrar 🙂 tack för informativa inlägg!
Hej! Hehe, jag höll på att säga att det är jag som bestämt det, men så är det inte förstås. Jag lärde mig av Beyond Retro att de årtiondena klassas som vintage, men jag vet att tex Birgitta på Old touch inte alls är lika generös och tycker att vintageeran slutar vid 50-talet nånstans. Andra tycker att second hand och vintage typ är samma sak bara att vintage är lyxigare märken och vissa tycker att det handlar om skicket. Jag säger att kläder från 1920-1969 är vintage. Om tio år kanske jag tycker att 70-tal också är vintage, men det massproducerades så mycket då så för mig är det inte samma sak, plus att materialen är mycket billigare etc. Kläderna under vintageårtionena är väldigt typiska sin tid, enkla att särskilja och välgjorda (ofta).
Eftersom det massproduceras mer än någonsin, kläderna håller kortare och är av sämre kvalitet kommer snarare vintagekläder bli dyrare, second handaffärerna översvämmas av 1990-samtida kläder och göra långsam produktion, skräddarkonst och hantverk ännu mer eftertraktat och lyxigt!

Annons

– Hej Elsa!
Jag älskar verkligen den här serien! Tusen tack för du delar med dig av dina fina kunskaper! Jag har en liten tanke om att det kunde vara kul med ett inlägg/en serie där läsare fick skicka in bilder på plagg (och berätta vad man vet om det) som man är osäker på dateringen av. Jag förstår att det givetvis är mycket svårare att avgöra hur gammalt ett plagg är när man inte kan känna, vrida och vända, men det kanske skulle gå bra ändå om man skickade bilder på sömmar, detaljer, foder etc. Bara en tanke alltså om du skulle vara intresserad!
Absolut! Kanske det. Jag vill bara inte att bloggen ska bli en alldeles för vintage-ig plats. Jag gillar ju öl, dans, kärlek, inredning och foto också. Men den typen av saker brukar jag göra när jag föreläser, och snart kommer jag till en större svensk stad och gör just det! Alltså typ Antikrundan fast bara med vintage.

– Trevlig helg och tack för en underbar blogg!
Superintressant läsning! En grej ja alltid undrar över är klänningarna sydda i genomskinligt ganska stelt tyg? Ser dom ofta på second hand. De är i 50-tals snitt. Vid kjol och smal midja. Vad har man dom till? Går tex inte att sova i. Vad har man under? Vilket årtionde hör de till?
Tack själv! Ja vet exakt vilka du menar! Typ så här? De ska man ha en täckande underklänning under. De var supertrendiga på 50-talet när förkläden, underkläder och sånt ansågs supersnyggt.

– Hej Elsa! Får jag fråga hur du klär dig när du tränar/springer? Själv känner jag mig ganska obekväm i träningskläder då jag också alltid klär mig i kjol eller klänning annars.
Jag brukade ha ett ammningslinne (fråga inte) och vanliga leggings på mig men nu har jag köpt ”riktiga” träningskläder på Inter sport! En bra sportbh, en tröja och ett par tights! Dock går det tydligen bara att vara svart/knallrosa så jag kanske går tillbaka till mina Lindex-kläder snart i protest. Gillar ju inte alls byxgrejen, men vad ska man göra. Det går ju liksom inte att ha klänning på löpbandet. Eller?

– Vilka loppisar i Strängnäs rekommenderar du, Elsa? /En som nyligen flyttat till trakten nära Strängnäs
Tolv korgar, kommissionsbutiken och Röda korset. De enda jag vet.

winter wonderland

– Alltså!! Vems vovve? <3
Ja, det är ju Pontus mamma som har kennel. Ibland behåller hon en valp och Tasha är just en sån! Älskar henne så mycket och längtar tillbaks nuu!

Annons

wednesday movie night

– Hej Elsa! Jag skulle så gärna vilja veta vart bordet på första bilden är ifrån? Vi har lövet från Ikea men har upptäckt att vi behöver nåt rejälare som man kan fika vid tex!
Det är också från Ikea, samma serie som lövet!

– Var kommer brickan och de ljuslyktorna ifrån? Såå fina!
Brickan är från Designtorget och lyktorna köpte jag på Rum21.

engångskamera

– Vart här i Sthlm framkallade du dem (engångskamerabilderna)? Jag har 15 st efter bröllopet som jag vill framkalla, men vet inte vart…
Pontus framkallade dem i Gamla stan, typ den enda gamla hederliga fotoaffären. Bengans eller nåt, på Västerlånggatan.

wednesday movie night

Annons

– Hej Elsa! Undrar varifrån tapeten i 50-talsrummet kommer ifrån? Tack på förhand!
Den kommer från Boråstapeter och heter Prisma!

– Så fint! Jag har precis startat mitt flickr-konto, så att göra sådana här inlägg baserade på flickr kommer dröja. Får lita till gamla hårddisken där. Men jo, en fråga också: hur mycket minne har du på flickr? Grativersionen på 1tb? Sparar du ned dina redigerade bilder i originalstorlek, eller förminskar du dem något? Kram!
Hej! Jag har 1 tb och har använt typ 16% av det sen 2011. Jag sparar alla mina bilder i full storlek.

– Bästa Elsa! Var på Hornsgatan hittade den underbara fikusen? Jag har letat, men hittar ingen fikus på stam.. Tack på förhand!
Den är köpt på blomsteraffären Ginko. Kram!

– Åh vad kul! Jag älskar egentligen läppstift men blir så hiiiimla torr om läpparna av dem så jag har typ gett upp användandet helt och hållet… Eller du kanske har något knep?
Det kanske går bättre till sommaren förstås, hoppas! Det är i alla fall så fint, enklaste knepet för att piffa! Kramar
Jag har aldrig stött på ett torrt läppstift som inte gör så och har helt enkelt inte tänkt att det ens går att få till utan torra läppar liksom. Viktigt att ta bort allt innan man sätter på nytt bara! Det är då det verkligen smular sig för mig.

– Hello! I am absolutely in love with your lovely blog and read it all the way from Florida in the United States. I find your outlook on a vintage lifestyle to be quite inspiring and one could only ever really aspire to own no pairs of pants, someday maybe! I was curious if a lot of brides will travel from far distances to rent wedding dresses from you. What is the furthest anyone has ever come from that you are aware of? Thanks so much!
Hi! I’m so happy you like it! Currently I’ve only had a couple of brides from Norway and one from Germany, but everyone is welcome! I send my dresses with the mail if you’re not able to pick them up in my studio.

elsas hårguide

Annons

– Har du koll på vilken hudton du har? Varm eller kall? Jag har blivit upplyst om att jag har en lätt gul ton, således varm. Och att jag då bör använda läppstift med gulstick. Tänker om du har samma ton att jag bara snor alla dessa färger rakt av 😉
Hm, jag har aldrig kollat det. Vet inte om jag heller skulle ändra min smak efter att jag fick veta vad jag borde ha, man är väl rebell. Jag faller oftast för de som är lite starkare i tonen, tydligare liksom, vet inte om det är för att jag är så himla blek.

– Hej! Fint att se sammanfattningen. Har ju följt din blogg sen starten så jag vet ju allt du gjort men det var kul ändå.. tänkte typ ”var det inte nu nånstans dom var på cirkus?” sen kom cirkusbilden. Lite weird att ha koll på nån annans liv på det här sättet. Men jag undrar en del personliga grejer om dig. Som jag förstår om du inte vill svara på men jag tänkte att jag frågar ändå, så kan du ignorera mig om du vill.
Har funderingar till två av dina bildkommentarer i det här inlägget, tyckte att dom var lite annorlunda mot vad du brukar skriva om. Den första är: ”Min sista månad som 25-åring och jag har aldrig varit så ledsen i mitt liv. En supersorglig kväll som blev en spiral ner till att sluta umgås med en person och ett uppvaknande.” Jag känner igen mig genom egna liknande erfarenheter. Har blivit dumpad av en bästis helt utan anledning och blev först förkrossad men har insett nu att det nog var bra. Har även varit tvungen att utesluta en av mina föräldrar ur mitt liv för vår relation bara var så negativ för mig. Sorgligt att inse, men nödvändigt. Men jag känner ingen annan som varit med om samma sak. Förluster av människor i sitt liv, jag skulle gärna höra mer om det. Men förstår om du inte vill outa nån såklart.
Den andra bildkommentaren: ”Vi är i Båstad och jag har mitt livs första panikångestattack. Jag förstod inte vad som hände då, men nu vet jag.” Jag lider själv av panikångestattacker, och ångest och depressioner till och från. När jag läser om ditt liv på bloggen så är allt perfekt oftast men jag förstår ju att allt kanske inte är det. Är det den enda panikångestattacken du haft? Vad ger dig ångest? Vad gör du åt det?
Det känns bara på nåt konstigt sätt som att du är en vän och jag vill veta mer om dig. Du känner ju såklart inte mig men det känns som vi är lika på många sätt. Bor inte heller i samma stad som dig, men om jag gjorde det skulle jag gärna kompishänga.
Hmm okej den här kommentaren är kanske för personlig att svara på, men som sagt feel free att ignorera mig isåfall. Kram.
Hej. Jag svarar på första frågan först. Min bildkommentar syftade på att många saker hände i mitt liv då som satte allt på sin spets och som gjorde att jag var tvungen att tänka mer än känna, vilket är rätt svårt för mig om jag ska vara ärlig. När man blir äldre tittar man ju oftast för första gången lite mer granskande på sin omgivning, är de här personerna bra för mig etc, och kanske tom måste välja att sluta umgås, eller att någon annan behöver ta en paus från en. Det jobbigaste är när de personerna varit en av de närmaste i sitt liv, en bästis, förälder eller ett syskon. Jag tror att jättemånga varit med om samma sak, speciellt i skilsmässor och andra situationer där kompisgäng tex splittras pga barn eller jobb eller flytt och man för första gången ser alla personerna för var de är i sig själva, inte bara i en trygg grupp. Det jobbigaste är ju att skydda sig själv, man vill ju helst att allt bara ska vara trevligt och frid och fröjd. Men det är inte alltid det bästa, för säger man inte ifrån och sätter gränser för sig själv tappar man ju vem man är.
Den andra bildkommentaren är ju lite knepigare eftersom det är så direkt personligt. Jag fick som jag skrev en panikångestattack men visste inte var det var. Jag tyckte att det var så himla jobbigt att vara den som förstörde dagen för alla och inser nu i efterhand att jag såklart fick ha en sån och också varför jag fick en. Det var ju inte mitt fel, det är ju ett resultat av att inte blivit uppfångad känslomässigt tillräckligt mycket och också en del av den jobbiga perioden som jag beskriver. Men det bästa med det är ju att jag vet mycket mer om mig själv nu, att jag säkert kommer bli en megastark och snäll mamma en dag, att jag låter Pontus älska mig fullt ut, vågar ringa kompisar när jag är ledsen och inte skäms för mina känslor. Men det har jag lärt mig genom arbete, och det är jag stolt över.

– Vilken underbar klänning!!! Måste fråga… Är det sant att din pappa vill byta namn till Wilhelm von Kröckert? Det stod nämligen på Aftonbladet…
Ja, det är för en utställning vad jag har förstått det som. Det är hans mellannamn och vår tyska släkts namn. Fast von:et vet jag inte var det kommer ifrån.

Untitled-22125131843
Answers to your latest comments, please ads one if you have a question for me!

14 kommentarer till “Svar på era kommentarer, del 10”

 1. Karin skriver: 28 februari 2015 kl 11:39

  Apropå träningskläder och att man inte kan springa i klänning – det kan man visst! Kolla på Sofia: https://sofiaspringer.elle.se/ Och löparkjolar har kommit mer och mer de senaste åren.


 2. Anna skriver: 28 februari 2015 kl 12:21

  Klart att det går att springa i klänning, kolla bara in supercoola maratonlöparen Sofia Hedström http://www.womenshealth.se/blogs/sofia/index.htm


 3. Johanna skriver: 28 februari 2015 kl 13:12

  Hej! Jag vet att ultralöpare ofta springer i kjol. T.ex. Emelie Forsberg är ett stort fan av det. Jag har själv inte testat…


 4. Lisa skriver: 28 februari 2015 kl 13:57

  Ang. läppstift och torra läppar. Jag hittade en jättefin läppenna men inget matchande läppstift så gjorde så här: grundade med läppcerat och målade sen med läppenna = det ser ut som läppstift, sitter som berget och vårdar bättre. Tips tips!


 5. Tilde skriver: 28 februari 2015 kl 18:21

  Isbjörnarna kommer inte från HM, de kommer från TGR! Har likadana själv, de är verkligen jättesöta 🙂 /T


 6. Anna skriver: 28 februari 2015 kl 19:01

  Haha tänke också nämna just Sofia appropå att springa/träna i kjol. Plus att jag ville säga att det faktiskt finns roliga träningskläder! Just lindex t.ex. har haft en massa mönstrade set just nu, typ de här http://www.lindex.com/se/dam/sporty-fashion/7206098/Traeningstights-/?styleId=62924635 och även åhlens har ibland, plus för lite dyrare alla de ”vanliga” sportmärkena typ nike etc. !


 7. Kristin Storrustensivilstatus.storrusten.net skriver: 28 februari 2015 kl 20:55

  Har en venninne som løper mye og elsker sine løpeskjørt fra lopeskjort.no. Kanskje noe for deg?


 8. Hanna skriver: 1 mars 2015 kl 01:14

  Isbjörnarna finns på TGR för typ en tjuga 🙂


 9. Emma F. skriver: 1 mars 2015 kl 01:50

  Tips! M.a.c säljer läpprimer som är superbra under läppstift. Jag själv älskar matta läppstift och för mig har det verkligen hjälpt!


 10. Ellen Therstholharborellen.blogspot.com skriver: 1 mars 2015 kl 17:14

  Ja! Löparkjol trendar i alla fall bland mina fjällkompisar, dom säger att man blir jättesnabb!
  Och tack för tipsen kring torra läppsiftsläppar! Det finns alltså hopp! Kramar


 11. ak skriver: 1 mars 2015 kl 23:55

  haha, ang kjol på löpbandet så var det faktiskt en tjej på mitt gamla gym som hade det…. alltså, svart, volangig kjol med silvriga paljetter och nån matchande tröja???? så otroligt märkligt hahaha. men du kan ju ha tenniskjol?! sån med inbyggda shorts under?


 12. moa skriver: 2 mars 2015 kl 18:17

  Du kan ju alltid börja spela landhockey eller tennis, då kan du köra på kjol! Ett tips är om du vill ha lite roligare träningskläder ska du kolla h&m och gina tricot 🙂


 13. Lovisa skriver: 4 mars 2015 kl 09:20

  Hej Elsa! Älskar din blogg och dina bilder, så himla fina! Nu till min fråga. Hade man kunnat få en närmre bild på ”hattaskbordet”? Har nämligen en sån ask här hemma som inte används. Kram!


 14. Amanda skriver: 4 mars 2015 kl 15:26

  Alltså, kan tänka mig att du passar som handen i handsken i en typisk sportklänning. Typ en sådan man tänker på vid tennis. Och det måste ju gå att springa i? Utan tvekan. Kör!


Dela på:
Laddar