ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

The Mystery show

God morgon! Lyssnar ni mycket på podcasts? Jag gör det. Allra helst när jag promenerar själv, springer, städar, lagar mat, bakar eller gör något annat med händerna där jag inte vill stressa. Älskar att ha något i öronen när jag rör mig, men tröttnar snabbt om det inte är helt rätt. Därför är jag alltid på jakt efter nästa poddförälskelse. Som en bok man känner att man kan läsa om och om, den får en att må så bra men samtidigt väcker finurliga tankar, lite frågor och underhåller på ett plan som inte bara är ytligt.

Annons
Annons

Nu har jag nog hittat den podden, det är den glada nyheten. Den tråkiga nyheten, precis med allt som är bra, är att det bara finns sex avsnitt. Men vilka sex avsnitt ändå! Låt mig berätta och tipsa vidare. Ni kanske är många som redan har koll på den här podden, den utsågs nämligen som Best new podcast av Itunes 2015. Så den har några år på nacken, men det spelar ingen roll. Den är som en liten guldklimp att lyssna på ändå. The Mystery show.

Annons

The Mystery show är alltså en podcast i sex delar av Starlee Kine (ny girlchrush) producerad av Gimley 2015. I varje avsnitt tar Starlee sig an ett nytt mysterium. Ingenting som går att lösa genom en enkel googling, utan ett sånt där riktigt gammeldags mysterium, något som gäckat en sen man var barn. Vad kommer den här ifrån, vad betyder det här, vem gjorde det här? Klassiska frågor men knäppa mysterier. Jag älskar alla avsnitt men det om skärpspännet är en riktig pärla. Det finns också en sektion i avsnittet om Britney Spears där Starlee pratar länge med en kille på kundtjänst som fick mig att tappa bort tid och rum. För så är The Mystery show. Ett Alice i Underlandet-hål att falla ner i. En verklighetsflykt en liten stund där det största problemet att tackla är frågan kring hur lång Jake Gyllenhaal verkligen är och om personen med registreringsskylten I luv 9/11 verkligen är en terrorist?

Så det blir mitt tips så här på lördagsmorgonen. Hur mysigt vore det förresten med en alldeles egen Mystery show här på bloggen? Där vi hjälps åt att lösa någons mysterium precis som i podden? Om du har en svårlöst mysterium som du vill ha hjälp med att lösa, maila mig på [email protected] eller skriv en kommentar så kan vi se vad vi kan göra. Har en bloggläsare lyckats hitta Glasso kan vi ta oss an vad som helst tänker jag. <3 Nu ska jag ner och springa och lyssna klart på det sista avsnittet innan vi äter frukost och sen åker på loppis med familjen. Har ni några poddtips i liknande genre får ni gärna tipsa! Puss. 🎧

Annons

21 kommentarer till “The Mystery show”

 1. Pernilla skriver: 23 maj 2020 kl 08:20

  Tack för tipset! Jag kan tipsa om en podd som heter Radio Rental. Det är kanske inte mysterier direkt, men mystiska, konstiga och osannolika saker som folk varit med om i verkliga livet.


 2. Maria skriver: 23 maj 2020 kl 08:34

  ”Reply All” löser internetmysterier, också mycket bra! Nu var det så länge sen jag hörde mystery show att jag nog kan lyssna på den igen! Minns särskilt tjejen som skrev en bok som Britney läste. Och den mystiska matlådan. Och det var nåt med ett bältesspänne?!


 3. Marit skriver: 23 maj 2020 kl 09:01

  Uppskrattar verkligen pod tips!


 4. Lena skriver: 23 maj 2020 kl 09:07

  Vilket bra tips!
  Jag kan tipsa om en radioteater! Låter kanske lite mossigt och är inget jag lyssnar på i vanliga fall. Men P3 Serie gjorde en superspännande sådan för ett år sedan som hette ”Sviten”. Utan att avslöja för mycket så begås ett mord i en hotellsvit under en fest, och hela serien (8 avsnitt) består av förhör mellan polisen och alla deltagare. Mycket bra gjord, med klassisk vem-gjorde-det-känsla och bra röstskådespeleri.
  Lyssnade också nyligen på ljudboken ”The guest list”av Lucy Foley. Gillar inte alls ljudböcker eg men den här är inläst med olika röster, och handlar också om en mordgåta. Sjukt spännande!


  1. Malin skriver: 23 maj 2020 kl 11:40

   Läste nyss Verkliga brott av Denise Mina och den handlade också om en brott-piff och var väldigt bra.


 5. Jessica skriver: 23 maj 2020 kl 09:37

  Podcasten produceras av Gimlet Media som även producerar Reply all som någon nämnde 🙂 var så ledsen att The Mystery Show bara hade så få avsnitt, det är ett mysterium i sig kan man tycka.


  1. Sandra skriver: 23 maj 2020 kl 10:28

   Ja, jag minns ett sjukt kryptiskt meddelande från Gimlet’s CEO Alex Blumberg att det var ohållbart att fortsätta producera Mystery Show…. när stackars Starlee var mitt i att producera säsong två! Mystiskt minst sagt…

   Mystery Show är fortfarande den bästa podcasten som någonsin gjorts. Vissa avsnitt av Heavyweight är fantastiska. 99% invisible är också toppen där de går in på djupet om aspekter kring design och arkitektur man ofta aldrig tänker på. Jag gillar också How To Fail med Elisabeth Day där hon pratar med kända kulturprofiler om deras misslyckanden.


 6. Marie skriver: 23 maj 2020 kl 10:32

  Oi, så gøy, dette skal jeg sjekke ut! Ute er det grått og regnfullt, jeg maler gangen for 3. gang i år (why). Maling tror jeg er den perfekte podcastaktiviteten.

  Jeg har hørt to avsnitt av Modern Love allerede i dag, men den må posjoneres litt ut. Da må det jo være perfekt å høre på ”den bästa podcasten som någonsin gjorts” 🙂


 7. Klara skriver: 23 maj 2020 kl 12:15

  Jag tycker det mesta från gimlet är guld, men Invisibilia från NPR som undersöker ”the invisible forces that shape human behaviour”, extremt välgjort, roligt och vänder och vrider på saker man trodde va självklara. En nyfunnen favvo är Motherhood sessions från Gimlet där man får följa med på olika mammors terapisamtal. Är inte ens förälder själv men spännande att höra om så många olika känslor som moderskapet röjer fram hos människor och hur många föreställningar om hur föräldrarskapet borde vara står i vägen för det verkliga livet.


  1. Elsa Billgren skriver: 23 maj 2020 kl 12:26

   Åh vilka bra tips!!!


 8. Vendela skriver: 23 maj 2020 kl 12:45

  Som folk redan har skrivit, Reply All. Rekommenderar verkligen avsnitt 158, The Case of the Missing Hit. En lyssnare kommer ihåg texten ordagrant från en låt han lyssnade på när han var ung, men finns inga spår av den på internet. Har han kommit på låten själv eller finns den på riktigt? De pratar också mycket om musikindustrin på 90/00-talet vilket var väldigt intressant!


 9. Tamara skriver: 23 maj 2020 kl 12:54

  Jaaa! Hade glömt. Älskade avsnittet om Britney!


 10. emelie skriver: 23 maj 2020 kl 15:25

  S-town är mitt absolut bästa tips, helt otrolig historia som börjar med ett mystiskt mord men blir något helt annat. Självklart också this American Life, avsnittet Unconditional Love är det första som poppar upp i skallen jag kan tipsa om. Och Heavyweight, som jag såg någon tipsade om ovan, leds av Jonathan som hjälper folk med sina huvudbry, älskar den! Ska absolut lyssna på Mystery Show och Reply All, har helt missat dom!


 11. Marie skriver: 23 maj 2020 kl 15:33

  Heavyweight tror jeg også, du vil synes om. Og også Thirs Ears podcast Kvinden med den tunge kuffert. Den er godt nok på dansk, men så så så godt mysterium❤️


 12. Sarah skriver: 23 maj 2020 kl 18:45

  Mystery Show har varit min favoritpodd i flera år, har lyssnat på alla avsnitt många gånger. 😉 Starlee är det värt att lyssna på i hennes bidrag på This American Life också, därifrån känner jag henne. Speciellt avsnittet som heter ”The Break-up” eller så, där hon i hennes rubrik är (på riktigt) hjärtekrossad och vill skriva en sång om det hela, och får tips av självaste Phil Collins i form av ett jättefint telefonat.
  Mystery Show var ju en väldigt stor hit när den kom ut, så det är väldigt märkvärdigt att Gimley sabbade det som de gjorde. Tydligen måste det ha pågått en massa konstigheter, som Starlee iaf har antytt. Men de goda nyheterna är att hon förmodligen äntligen kommer att släppa nya avsnitt på egen hand! Hon har på sistone frågat några saker angående podden i social media som fick folk att fråga om den skulle komma tillbaka, och hon sa mer eller mindre tydligt ja till det. 🙂


 13. Ida skriver: 23 maj 2020 kl 21:17

  Älskade den!! Särskilt belt buckle-avsnittet, så STARKT!


 14. elin skriver: 23 maj 2020 kl 22:24

  Jaaa mystery show va SÅ bra!! Var kanske ett år sen jag lyssnade, dags att lyssna om absolut. Tipsar om Everything is Alive, där en snubbe intervjuar objekt. I första pratar han med en cola-burk, låter weird men blir alltid känslosamt o fint! Min favorit är nog avsnittet ”Maeve, Lamppost”, men älskar alla.


 15. Anna skriver: 24 maj 2020 kl 06:21

  Podcaster, min favvogrej!

  – Först inte alls i liknande genre, men provar att tipsa ändå pga bäst: The British History Podcast. LÅTER torrt men Jamie har så bra berättarröst och skapar otroligt häftiga narrativ utan att tumma på fakta. Man måste lyssna från början pga kronologiskt, men absolut värt det. Kanske två svaga avsnitt at 300.

  – This Podcast Will Kill You, om sjukdomar. De har haft lite specialavsnitt om Corona på sistone, men förutom det också bra om laktosintolerans, smittkoppor, syfilis, samt min favorit om digerdöden. Låter konstigt men är otroligt intressant. Ett avsnitt per sjukdom vanligtvis.


 16. Mette skriver: 24 maj 2020 kl 08:22

  Ingen podcast men ett Netflix tips, koreanska ”Busted” Ett så roligt program där deltagarna skall lösa mysterier och kluriga gåtor i varje program för att komma närmre lösningen på varje säsongs tema. Typ som livecluedo/murder Mystery dinner/Agatha Christie roman. Finns två säsonger, älskar det!


 17. Kristin C skriver: 24 maj 2020 kl 08:23

  Jag vill tipsa om Imagined life! Där varje avsnitt berättar en historia om ”dig” och du ska lista ut vilken känd person du är. Grymt bra berättad och ett sätt att lära känna kändisar innan de blev kända!


 18. Sofia skriver: 24 maj 2020 kl 10:21

  Tack för tips! Jag vill tipsa vidare om Wind of change, som jag precis har sträcklyssnat på. En journalist får höra att scorpionslåten Wind of change är skriven av CIA, och försöker ta reda på om det stämmer. Jag tyckte den var superspännande!


Dela på:
Laddar