ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons
Annonssamarbete med H&M

Trasiga kläder – sopor eller forskningsstöd?

Dags att rensa i Lynns garderob! Barnkläder har en tendens att växas ur, slitas och gå sönder i en rasande fart. Det som är för litet ska säljas, skänkas eller sparas, men vad gör man med det som är trasigt? Ett gammalt sunkigt tygöverdrag till en skötbädd? Var slänger man det? Jo, inte alls!

Jag har fått lära mig att hela 95% av kläder som slängs i soporna skulle kunna återvinnas, så för att inte vara ett ruttet ägg är det dags för mig att rensa i gömmorna och ta en påse textil till H&M’s textilåtervinning!

Älskar den här gulliga vintagerompern, men nu är hålen så många att den inte går att rädda.

Kanske ni också har lite gamla trasor som kan få en ny chans i återvinningen istället för att åka i vanliga hushållssoporna? Lägg in en tygpåse i garderoben och fyll sakta men säkert med sånt som får ryka.

Här är jag med min, färdigpackad och redo att gå till H&M.

Återvinningen finns i alla H&M’s butiker och självklart tar de emot alla sorters kläder och textilier, inte bara sånt från H&M.

Textilierna får sen chansen att bli till nya plagg, städtrasor eller isoleringsmaterial.

Allt överskott från textilinsamlingen donerar H&M till forskningsprojekt inom textilåtervinning.

Trasorna gör sig bättre som forskningsmedel och nya kollektioner än brännbart i min sopkorg tänker jag.

Och som tack för sin insats får man en värdecheck på 50kr att använda vid nästa köp på minst 300kr. Den kan man köpa nya kläder för som faktiskt passar eller är hela om man vill, eller ge bort om man känner sig på det humöret. Kram! ?

Foto: Emma Grann / Studio Emma Svensson

22 kommentarer till “Trasiga kläder – sopor eller forskningsstöd?”

 1. vickan skriver: 20 september 2018 kl 15:16

  Detta tycker jag verkligen är en toppen ide när jag hörde om det första gången! Att återvinna istället för att de åker i hushållssoporna. Flera butiker ju som har detta.
  Naturligtvis finns det säkert de som tycker att vi ska sluta konsumera, vilket så klart hade varit det bästa. Men så länge ingen förändring sker med det, så är detta en strålande ide att minska slöseriet.
  Bra att du har ett inlägg om detta så det sprids vidare till fler!


  1. A skriver: 20 september 2018 kl 22:19

   Det går ju att ta avstånd från den här sortens konsumsionsuppmaning genom att lämna in sina kläder, ta emot värdechecken men inte använda den:)
   Nu kanske inte hm själva läser ut såna siffror kopplat till just av denna ”kampanj”, men all minskad konsumtion är väg i rätt riktning!


 2. Olivia skriver: 20 september 2018 kl 15:32

  Skitbra med återvinning av textilier ju! Men visst har vi sett flera reportage där HM och andra klädjättar gräver ned kläder de inte får sålt… undrar om de agerar annorlunda nu?


 3. M skriver: 20 september 2018 kl 17:09

  Opfordring: i Danmark kan man aflevere ALLE gamle klæder i genbrugsbutikker og -containere drevet af nødhjælpsorganisationer. De tekstiler, der ikke kan sælges direkte videre i butikken, kan organisationerne nemlig videresælge til europæiske opkøbere, der omsætter dem til gulvklude, pudefyld og så videre. Mon ikke, det samme gælder i Sverige? Så kæmpe shout out til at genbruge tøj, selvom det er for slidt til at blive gået med. Men overvej at give det til et godt formål i stedet for H&M 🙂

  Og tak for verdens fineste blog Elsa!


  1. S skriver: 21 september 2018 kl 08:52

   Det är likadant i Norge. Allt, också trasiga saker, återvinns – hos alla organisationer som har insamling: UFF, Fretex (Myrorna), Kirkens nødhjelp etc.
   Har dessutom lärt mig att textil i hushållssoporna orsakar stora problem i sophanteringen, det hakar upp sig, klumpar ihop och orsakar stopp på ett sätt som inte är bra för maskiner etc.


 4. Linnea skriver: 20 september 2018 kl 17:40

  Hoppas du inte slängde vintagerompern, man kan ju alltid använda den delen av tyget som är helt till något annat, eller kapa tyget där hålen är och fålla om på nytt om det funkar. Gör ont i vintage-hjärtat när saker slängs ( går till återvinning). Även andra tyger kan man återanvända till kanske städtrasor? En 50-lapp i rabatt när man handlar på hm känns inte värt det.


 5. Anna skriver: 20 september 2018 kl 18:20

  Va? Men vem slänger gamla kläder i hushållssoporna?! Man åker ju till återvinningscentralen såklart!


 6. Ellenellenlindberg.se skriver: 20 september 2018 kl 18:41

  gillar det här så mycket! jag lämnade in en kasse för lite sedan och det kändes bra att kunna göra det istället för att slänga, även om jag aldrig köpte något nytt för värdechecken jag fick. vet att just det varit diskussion i det här samarbetet tidigare, gällande konsumtion av H&Ms kläder, och vill rekommenderar alla att läsa Johannas granskning av H&M och deras hållbarhetsarbete här: https://www.slowfashion.nu/blogg/hur-hallbara-ar-hm. även om de har en bra bit kvar i sitt arbete så har de varit med och gjort många och stora framsteg. så lästips!


 7. Christina Siljeving skriver: 20 september 2018 kl 22:33

  Vilken jättebra grej för ekonomin och miljön!! 🙂 Återvinning is the shit!

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg


 8. Sofia skriver: 20 september 2018 kl 22:48

  Asgrymt att du lyfter detta!! <3333


 9. elsa_billgren skriver: 21 september 2018 kl 06:38

  Hej! Jag svarar på de flesta frågor som är sansat formulerade, som denna! Jag berättar ofta att jag inte är perfekt eller 100% förebild. Jag älskar vintage men köper inte enbart second hand. Jag är kanske som de allra flesta, gör så gott jag kan på de sätt som funkar för mig. Jag tycker dock att detta är en bra grej, att kläder som annars går i hushållssoporna (95%) istället kan göra nytta. Kram!


  1. Linnea skriver: 21 september 2018 kl 07:00

   Har aldrig förstått mig på folk som slänger ett helt plagg pga ett lite hål. Är uppfostrad av mina föräldrar att ta tillvara på allt, kanske för att de är en äldre generation, och deras föräldrar upplevde fattigdom under krigsåren. Man kan ju laga och ta tillvara på kläderna. 🙂 Är det ett hål, så sy igen det bara, finns youtube-videor om man inte vet hur man gör 🙂 Är plagget riktigt slitet kan man spara de delar som är okej till antingen trasor/näsdukar (slipper man slösa papper vid förkylning) eller för att laga andra plagg med. Man kan ju även sälja plaggen vidare om det är så att man bara ledsnat på de 🙂


 10. elsa_billgren skriver: 21 september 2018 kl 06:39

  Man kan ge bort checken om man inte vill ha den, detta handlar framför allt om att återvinna textil istället för att slänga. ?


 11. elsa_billgren skriver: 21 september 2018 kl 06:39

  Nä det kan vara vilken påse som helst! Storleken bestämmer du. Kram!


 12. sadgirlfanclub skriver: 21 september 2018 kl 10:15

  Älskar hur det känns som att du vandrade i dagarna tu för att komma till H&M! Och sen under skylten = Dorothy anländer till Emerald city. Inte minst, vart sjutton hittar du en åker mellan Nytorget och närmsta H&M, som torde vara antingen Götgatspuckeln eller Skrapan? Så roligt ju! ;D


  1. elsa_billgren skriver: 21 september 2018 kl 10:28

   Haha, jag bara promenerade hemifrån (Hallandsgatan) till H&M i Ringen Skanstull. Går alltid bakom husen istället för Ringvägen. Puss


 13. S skriver: 21 september 2018 kl 10:58

  Att 95% av textilierna som H&M samlar in KAN återvinnas är absolut inte samma sak som att 95% faktiskt återvinns. Om H&M menade allvar med att göra en insats för miljön skulle de satsa på att lägga om hela sin produktion, inte spendera enorma summor pengar på dyra reklamfilmer om att de är minsann ”kämpar för miljön” eller för den delen betala Elsa för ett reklaminlägg. Tyvärr är detta bara greenwashing. Smart reklam, ett sätt för H&M att få sina kunder att tro att de gör en insats för miljön samtidigt som de får en värdecheck till att konsumera mer. Har vi varit ”duktiga” så förtjänar vi minsann ett nytt plagg. Ett nytt plagg som är producerat på ett extremt ohållbart sätt.

  Att skänka pengar till forskning om textilåtervinning är en droppe i havet, det är produktionsmodellen i sig som är problemet. Det går inte att ”close the loop” med återvinning som H&M vill få oss att tro, det skulle ta 12 år att återvinna alla kläder som fast fashion-industrin säljer på 48 timmar. I en av reklamfilmerna för H&M säger till och med berättarrösten att vi kan dumpa ”the thing with the color that wasn’t our color” i dessa behållare. Snacka om att lura sina konsumenter att vi kan fortsätta konsumera hur mycket vi vill och ändå vara miljömedvetna? Självklart ska kläder inte slängas i soppåsen, men att H&M klappar sig själva på ryggen för detta är komiskt.

  Dokumentären som Jenny länkar till här i kommentarsfältet behandlar ger mycket bra info om hur det verkligen ligger till med ”återvinningen” och tar specifikt upp H&M som exempel: https://www.youtube.com/watch?v=elU32XNj8PM


  1. Vickan skriver: 21 september 2018 kl 15:35

   Visst hade det ultimat bästa varit att vi andra hade gjort som dig och slutat helt och hållet handla oss kläder, hemtextil m.m. Och istället bara sytt oss det absolut nödvändigaste i klädväg, och nöjt sig med det.
   Men så länge det inte är så, så tycker jag varje droppe, om det så bara är en enda procent av någon slags återvinning, är bättre än ingenting alls.


   1. S skriver: 21 september 2018 kl 16:56

    Haha jag har inte slutat handla kläder, kläder/mode är ett av mina största intressen. Har däremot helt slutat att handla fast fashion sen tre år tillbaka och planerar mina inköp mycket mer nuförtiden. Köper färre plagg men av mycket bättre kvalitet. Har aldrig varit nöjdare med min garderob! Fast fashion innebär att ett företag släpper nya modenyheter varje vecka eller till och med varje dag, istället för två eller fyra modesäsonger per år. Det är kravet på denna snabbhet som orsakar all miljöförstöring. Men alla företag producerar inte sina kläder på det sättet! Jag köper det mesta vintage men om jag köper nytt köper jag från mer småskaliga företag med en transparent produktionskedja. Om man vill sponsra en mer hållbar utveckling är det, förutom att såklart minska sin konsumtion överlag, en väldigt bra idé att om möjligt stödja företag som har en långsammare produktionstakt. Det uppstår fler och fler företag som kör på slow fashion/fair fashion, en reaktion på den överkonsumtionshets som fast fashion har haussat upp de senaste 15-20 åren.

    Tycker det är så fult av H&M att låtsas som att de är lösningen på ett problem som de i själva verket orsakar. Grejen är ju att dessa värdecheckar bidrar till mer avfall än vad som tjänas in på den där lilla procenten som återvinns. De utnyttjar konsumenternas vilja att göra gott till sin egen ekonomiska vinst men ignorerar problemets kärna; kläderna de producerar är till för att sälja, inte för att hålla.


 14. S skriver: 21 september 2018 kl 11:27

  Hmm verkar som att jag missuppfattade. De är alltså inte vinsten de får av av att sälja de insamlade kläderna som H&M skänker till forskning, utan själva överskottet av textilier? De blir många ton av klädberg för forskarna att ta sig igenom… Och mer pengar till H&M.


 15. Marianneatravart.blogspot.se skriver: 21 september 2018 kl 13:49

  Var det inte skriverier om det för ett tag sedan, att allt som skänktes till dem eldades upp typ? :/


 16. Vickan skriver: 21 september 2018 kl 15:45

  Och jag tänker precis tvärtom.
  Affären måste erbjuda 50 kr för att få folk att anstränga sig och samla ihop, ge sig iväg till affären, och lämna in sina söndriga kläder. Annars kommer de stå där, och knappt inget kommer in för återvinning.
  Jag själv tycker detta är positivt pga en orsak till.
  Att de personer som inga pengar har, kan tigga till sig trasiga kläder av bekanta och vänner, och lämna in dem så de får råd att köpa sig något nytt.


Dela på:
Laddar