God morgon! Hur var er julafton? Hade ni mysigt? Vi hade en fullproppad dag med flera stopp och jag vaknade efter tio timmars sömn nu kl åtta. Helt slut. Dagen vi blev lediga tillsammans gick jag in i ide. Idag börjar mina skärmfria mellandagar (förutom bloggen, här kommer jag säga hej varje dag) och egentligen skulle ju vi åka till Strängnäs för valp och bebisgos med Lynns kusin och Pontus familj men igår kväll skrev de och berättade att alla hade blivit magsjuka! Stackars dom, och synd för oss som alla tre sett fram emot att göra brasa och elda korv, gå långa skogspromenader med hundarna och mysa i soffan. Men det får bli närmare nyår när alla är friska igen. Nu får vi jullov i stan och först på listan blir ett besök till Tekniska museet. Har ni varit där? Vi var där för något år sedan när Lynn var lite liten men nu tror jag att han är i perfekt ålder! Ska bli kul, även för oss. Hoppas ni får en mysig juldag och här kommer lite bilder från i söndags. Puss! Två dagar innan julafton var granen äntligen färdigklädd, lägenheten doftade av nybakt och hyacinter och vi skulle ha min pappas familj över på julfika. Men innan de kom hann jag ta lite bilder som jag vill visa er. Det har nämligen hänt lite hemma. Jag blir aldrig trött på den här vyn. Rummen i fil och äntligen en liten strimma ljus. Tänk att få uppleva den här lägenheten i vårljus för första gången sen! Den silvriga tallriken hittade jag på loppis för ett tag sedan. En julklapp till någon för prick 71 år sedan, om man läser inskriptionen i botten. Vårt klassiska porslin från Royal Copenhagen dukades fram. Favoritblomma, lila anemon. I en favoritvas, den minsta från Rosendal. Jag bakade min vanliga Citron och vallmokaka och nu har jag gjort den så många gånger att jag tweakat receptet till perfektion. Dessutom smartare eftersom ricottan och vallmofröna nu räcker till precis två kakor. En uppdaterad variant kommer här: Citron och vallmokaka 200 g ekologiskt smör, rumstempererat + lite till formen 3 1/4 dl mjöl + lite till formen 2 1/4 dl socker 3 ekologiska ägg 1,5 tsk bakpulver 1/2 tsk flingsalt 3 msk blå vallmofrön Rivet citronskal och saft från 1 ekologisk citron 1/4 dl mjölk 125 g riacottaost Syrlig citronglaze: Saften från 2 citroner 1/2 dl vatten 1/2 dl socker Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal. Häll i ricottan och mjölken och vänd sen igenom allt en sista gång. Smöra en avlång form och pudra tunt med mjöl. Vänd ner smeten. Grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter och gör glazen under tiden. Koka upp vattnet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt koka ner till en syrlig glaze. Häll den sen över den heta, gyllenbruna kakan så blir den knaprig och syrlig på utsidan. Låt svalna. Klart! Vår julgran är färdigklädd nu. Med lamettaglitter som jag tycker är så vackert och är uppvuxen med. Och Lynns pepparkaka från förskolan och annat som är mer personligt än stylat och det är exakt så jag vill ha det. En mistel i dörröppningen till sovrummet tillsammans med pappersgirlangerna från Afroart. En loppisfärgad silverjulkula på andra sidan. Vi har möblerat om! Nu står matbordet rakt ut från mellan fönsterna och soffan mot väggen direkt till vänster när man kommer in. Jag testar ju fortfarande runt här hemma och den här möbleringen känns mycket mer harmonisk än den förra. Verkligen ett bevis på att det ibland räcker med att möblera om för att få en ny känsla hemma. Malawisoffan som stod i hallen tidigare står nu mitt emot kökssoffan, så mysigt med många soffor att krypa upp i efter frukost och ligga och titta ut över brasan och prata över kaffet. Nu över jul har vi dubbla dukar och den översta och servetterna är fina Elsie av House of Bradford. Tycker så mycket om dom. Älskar att de är så enkla men ändå karaktärsfulla med den röda kanten. Här ser ni fatet. Och här står jag i en Carin Wester-blus som förkroppsligar min favoritstil Lina i Emil. Jag hade den på en fotografering nyss och blev kär så jag fick den i julklapp av PR-byrån. Tack! <3 Här skymtar ni min nya kärlek här hemma också. Nämligen ett 1700-talsskåp som flyttat in hos oss! Jag har letat och letat, plöjt alla auktionssajter och varit på jakt efter ett vitrinskåp länge. Vi kommer ju behöva ett för favoritglasen, tallrikarna och de mesta vi använder sen när köket gjorts om och det nuvarande nyproducerade vitrinskåpet flyttar in hos min bror. Men så såg jag det här på Antik och Design och blev så himla kär. Och så visade det sig att vi inte alls skulle ha ett vitrinskåp utan ett stängt allmogeskåp såklart! Som Monica som jag skrivit om tidigare och med originalfärg och så himla mycket charm och historia. Jag älskar det. Det ska få följa med oss genom hela livet. Den här ytan drar jag min hand över en gång i minuten och njuuuter. Älskar att fylla det med allt fint vi använder. Och doften. Gamla lådor fulla av ljus. Kan inte tänka mig något lyxigare. 🕯️✨