Annonssamarbete med Tink

Vad jag lagt pengar på i sommar


 

Nu ni blir det en riktig djupdykning ner i min ekonomi. Det absolut läskigaste jag kan tänka mig. Det är nämligen så att jag alltid varit katastrofalt dålig på siffror, både matematiskt och intressemässigt. Jag tycker alltså det är så himla tråkigt. För mitt företag har jag en redovisningskonsult som gör allt för mig, och det är verkligen underbart. Då kan jag fokusera på det jag gillar mest, som att hyra ut bröllopsklänningar, blogga och skriva, vara kreativ och orädd i mitt arbete. Men privat är det en annan sak. Min taktik har länge varit att blunda för vad som sker på kontot. Jag har alltid haft ett sparande och tar ut lön och aktieudelningar och så länge min redovisningskonsult säger att allt ser bra ut där så har jag känt att jag ligger på en okej nivå privat också. Jag får ut ungefär 26 000:- efter skatt varje månad, plus en aktieutdelning då och då som gör det möjligt för mig att investera, i boende tex. Men det senaste året har jag ju varit föräldraledig och inte alls haft samma inkomst. Jag har också varit sjukskriven och verkligen inte tänkt på vad jag lagt pengar på då.

Men så frågade min kompis Livia mig om jag ville testa Tink. En app som är helt gratis och där man på ett pedagogiskt och enkelt sätt får koll på sin privatekonomi.

Nu tänkte jag att vi ska kika på vad jag lagt pengar på i juni och juli, alltså i sommar. Och det är lika spännande för mig som för er, hehe, för jag har blundat för vad jag egentligen konsumerar. Det är ju en grej att visa massa fina inköp på bloggen, göra långa inlägg om middagar och restaurangbesök, men det är något helt annat när man ser verkligheten bakom allt. Vad det kostar att leva som jag gör.

Nu blir det alltså helt genomskinligt, och vissa grejer förvånade mig faktiskt!

Här ser vi alltså en översikt på juni och juli. Det är lite smärtsamt att se siffrorna så här. Med tanke på att min inkomst är en föräldrapenning så ser jag ju tydligt att jag ätit in på sparpengarna rejält.

Vi kikar på juni och de olika tårtbitarna, som ju betyder olika områden jag har lagt pengar på.

Största tårtbotten, nästan 10000kr, är Hem & Trädgård. Här har jag köpt täcken och kuddar till alla gästsängar på Hemtex, knivset och bakskålar, loppisprylar, blommor och annat smått och gott.

Den näst största tårtbiten är Boende & Hushåll. Ränta och lån på lägenheten, Nextoryabbonemanget och någon avgift för försäkringar.

De mittersta tårtbitarna är Mat & Dryck och Hälsa & Skönhet.

I Juni åt jag alltså på restaurang för 3672kr och handlade mat i affär för 971 kr. Det var inte så himla farligt mycket, eller? Hade trott att det skulle vara mer här i juni. Hälsa & Skönhet är bara mina linser och ett återbesök på Karolinska. Inte så mycket flärd här.

De två minsta tårtbitarna tillhör Shopping och Transport. Jag har alltså bara lagt 1051 kr på kläder till mig och Lynn denna månad. Det är nog för att Juni är hans födelsedagsmånad och det kändes dumt att handla massor innan hans kalas där han säkert skulle få av vänner och familj. I transporttårtbiten finns det bara lite bussbiljetter, för vi har ju ingen bil i stan utan åker bara kommunalt. Känns superrimligt för oss, och verkligen en lättnad för privatekonomin (och miljön såklart).

I juli var det lätt att se vilken tårtbit som var störst. Då köpte vi ju vårt hus här på Gotland och jag betalade en stor del av handpenningen med mina sparade pengar. De gör sig mycket bättre i en framtidsdröm och livsprojekt än i mitt bankkonto, men läskigt att se det som en utgift så här. Förutom handpenning var det också en storstädning hemma i Stockholm inför våra hyresgäster, Nextoryabbonemanget igen och försäkringsavgiften. Hmm, undrar vad den är för något?

Hela 18811 kr gick till Hem & Trädgård i juli. Det är inte billigt att flytta till ett nytt stort hus. Jag har köpt skåp, soffbord, sängbord och frakt på det, massa lyxiga second handgrejer på Kuriåsa för 2500Kr, det lyxiga fatet från Akantus, fler innerkuddar till sängarna, kuddar till soffan från Ikea och så alla loppisarna förstås. Många bäckar små blir en hel månadslön av bara inredning till slut. I renovering och Bygg-tårtbiten finns penslar och tejp och kitt och annat man behöver till att måla fönster.

De två sista tårtbitarna av mina pengar i juli är Mat & Dryck och Shopping.

I Mat & Dryck har jag handlar för hela 6742 kr på mataffären, herregud. Det är väldigt mycket. Semester, grillsäsong och frukostar till massa människor hela tiden. Det kostar att vara ledig och att vara många, även om såklart alla delar på inköpen. Jag har lagt 5657 kr på restaurang i juli. Största delen av det har gått till Lilla Bjers och Bakfickan i Visby.

Fika & Snacks är mestadels olika caféer här på ön och Mat & Dryck är en swish till Pelle som betalat hela notan en gång tidigare och som jag glömde att skicka över.

I Shoppingtårtbiten, som även denna månad var himla liten, ligger några reafynd från Zara och två second hand-köp. Det är tydligen inte min prio den här sommaren, att handla smink och kläder. Jag lägger alla mina pengar på huset och det som ska vara där i. God mat också såklart, det känns ändå somrigt!

Nu när jag har bättre koll på min ekonomi känns det spännande att tänka på vad jag kommer lägga pengar på i höst? Kanske växer shoppingtårtbiten och inredningstårtbiten blir mindre? Är det dyrare på semestern eller i veckorna innan jul? Det ska bli intressant att göra långtidsanalyser och för första gången i mitt liv känns det faktiskt lite kul med siffror!

Jag älskar hur Tink är smart och fattar vad jag handlat och i vilken kategori den ska lägga utgiften. Jag har ju rätt många knepiga små second handaffärer som jag handlar på, haha, men efter någon gång fattar den precis!

Hoppas ni tyckte att det var spännande att kika in i min plånbok och vardagsekonomi. Ett ord som verkligen klingar ångest för många, men som känns lättare om man har koll på vad man faktiskt lägger pengar på. Och att jag köpte ett hus är ju en verklighet som svider i kassan såklart. Kanske viktigt att visa upp den sidan av det hela också. Även om jag gärna fyndar och fixar själv så blir det ju en del pengar på sånt jag annars aldrig hade köpt. Extrasängar ska bäddas och fönster ska målas. Gäster ska komma och livet måste fyllas. Kanske att jag kan tänka mig att lägga lite färre kronor på mat och se vad jag faktiskt handlar där? Köpa bättre grejer som håller länge och inte slänga någon mat. Vi får se. Och som sagt, snart kommer hösten! Undrar vad som kostar då?

Ladda ner Tink gratis här.

Spara

Spara

(0)
(0)
31 kommentarer | Translate
 Laddar