ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Våra nya radiatorer – före och efterbilder

Hej hallå! Många före och efter-bilder på bloggen för tillfället, hoppas ni gillar det! Men nu kanske det är sista på ett tag, vi har nämligen blivit klara med den slutliga fix-grejen här hemma som vi velat göra. Det tog bara två år, men vem har bråttom?

Annons

När vi köpte lägenheten stod radiatorerna ut direkt. Eftersom husets fönster är en av av de härligaste sakerna med lägenheten, då de vetter mot torget och är pampiga och stora, så blir de boxiga 1990-talsradiatorerna verkligen något man ser direkt. Radiatorer är ju dessutom vitvaror i sovrum och vardagsrum, funktion som syns.

Annons

När vi flyttade in såg det ut så här.

radiatorerna

Ganska snabbt sydde jag elementskydd av gamla avklippta gardiner i linne, snodd och säkerhetsnålar för att inte se dom. Vattenelement blir ju inte så varma så de går bra att ha tyg över så här utan att det är brandfarligt, men gör absolut inte så här på el-element.

radiatorerna

Radiatorerna är från tidigt 1990-tal när hela huset genomgick en stor renovering, en vindslägenhet byggdes och massa saker rustades upp. Det var finanskris då så många val handlade om ekonomi.

radiatorerna

Annons

Klassiska radiatorer i tidsenlig stil med huset var dyrare så det blev de här beigea klossarna med galler. Bakom elementen döljer sig speglingar i golvsockeln som kommer från när lägenheten byggdes 1903. De undre tre våningarna byggdes redan 1864 och det var torgets första ”moderna” hus då.

radiatorerna

Eftersom radiatorerna tillhör huset pratade vi med fastighetsskötaren och beställde radiatorer med samma effekt som de som satt innan, fast nu gjorda i en enhetlig stil med husets ålder. Vårt hus har en egen vvs-are (älskar det!) som har jobbat här sen 1980-talet och det var han som skulle hjälpa oss montera ner och upp de nya radiatorerna. Han berättade att innan de förra värmdes huset upp med el-element och innan dess gasolvärmare som man fick bära gasoltuber till. Innan dess var det bara kakelugnarna. Förrförra ägaren av vår lägenhet hade tydligen en fäbless för rött också och alla snickerier i hela lägenheten har varit klarröda en gång vilket man ser i färgspringorna om man kikar noga. Golvet i vårt kök var tydligen svartmålat också. Hade velat kika in här då!

radiatorerna

Vi köpte och beställde allt i våras och nu för någon vecka sedan kom äntligen leveransen! Radiatorerna köpte vi måttbeställda på Lenhovda radiatorfabrik i Småland. Slottsvreden köpte vi på din vvs-butik. Sen var det bara att bära! 150kg bar Pontus och jag fyra trappor.

radiatorerna

Annons

Efter några dagar var de monterade.

radiatorerna

Så här ser det ut i köket. Älskar att man ser de fina originalspeglingarna mer nu. <3

radiatorerna

Nu får vintern komma!

radiatorerna

Annons

Utan elementskydden känns det så mycket mer luftigt och lätt vid fönstret också.

radiatorerna

Med bara gardinerna som tyg.

radiatorerna

Sovrummet.

radiatorerna

Annons

Som ett smycke.

radiatorerna

Jag tycker det blev så bra! Hoppas de kommer älskas av alla som bor här under århundradena. <3

50 kommentarer till “Våra nya radiatorer – före och efterbilder”

 1. Johanna skriver: 19 oktober 2021 kl 06:10

  Två år är jättesnabbt jobbat! Ni har hunnit med både köksrenovering, badrumsrenovering, nya element och flera ommålningar i imponerande takt.


  1. Ida skriver: 19 oktober 2021 kl 08:10

   Ellerhur! Så snabba tycker jag 🙂


  2. L skriver: 19 oktober 2021 kl 08:51

   Instämmer. Här tar det tid att ens få upp en hylla eller tavla :,)
   Svårt att veta hur en vill ha det, och när en väl vridit och vänt ordentligt så är det ytterligare en tröskel att få saker gjort. Tar inspiration här på bloggen iallafall att stöka till och röra om och känna in och känna om, prova sig fram, vore tråkigt om allt fick sin plats i ett enda svep. Men det krävs lite mod tror jag att tillslut bestämma sig! Dessa alla beslut.

   Snyggt med era nya smycken i lgh som får göra sitt direkt, perfekt timing till att frosten kom.


 2. Lena skriver: 19 oktober 2021 kl 07:25

  Vilken kärlekshandling till bostaden! Så fint och respektfullt mot tid som gått och tid som kommer.


 3. Teresia skriver: 19 oktober 2021 kl 07:29

  Varför är de i olika storlekar? Kanske en dum fråga 🙂


  1. W skriver: 19 oktober 2021 kl 11:49

   Undrar samma sak. Gillade den lilla storleken för speglingen kom verkligen till sin rätt. Men den lilla finns ju bara på högra fönstret i vardagsrummet?. Vänstra har en stor klumpig. Är det av en anledning tex kring energi och sånt? Vore bra att veta 🙂
   Fö gillar jag såna här inlägg när man beskriver de på ett kunskapsspridande sätt. Tex hur man resonerade när man valde en viss storlek, och inte bara estetiken i sig. Den kommer ju snarare sist som en bonus!


   1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 12:16

    Vi behövde beställa exakt rätt storlek och effekt (identisk med de som satt uppe) eftersom radiatorerna tillhör huset och föreningen. I en villa gör man nog som man vill men små radiatorer ger ju inte samma värme så det beror på rummens storlek. Man räknar ut vad som behövs. 🤗


    1. W skriver: 20 oktober 2021 kl 10:13

     Intressant. Hade ingen aning att föreningen bestämmer sånt är ju ändå en BR. Undrar om de då hade nöjt sig med tre mindre.


     1. Elsa Billgren skriver: 20 oktober 2021 kl 10:29

      Menar du att du satt i tre mindre? Vi har som sagt satt in fyra identiska radiatorer (i effekt och strl) men i en mer ursprunglig stil, eftersom radiatorer som sagt tillhör huset och inte inredningen och man därför inte väljer själv om de ska vara nätta el ej. 🤗


 4. Lisa skriver: 19 oktober 2021 kl 07:32

  Blev mycket bättre! Sen tycker jag att element är så fula oavsett 🙈 men ska man ha så var era absolut av de finare slaget och passar väldigt mycket bättre in i stilen på lägenheten än de förra. I vår lägenhet som är nybyggd sitter det ett stort långt element mitt framför en fönstervägg, snacka om att förstöra synintrycket samt begränsa möjlighet för möblering. Nä element är bara ivägen tycker jag haha. Måste finnas snyggare och mer praktiska lösningar, förutom golvvärme. Inbyggd värme i väggen? 😊


  1. Karin skriver: 19 oktober 2021 kl 20:02

   Vi bor i en lägenhet byggd 2014 och har inga radiatorer alls. Huset är ett självuppvärmt miljöhus, typ.


   1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 20:06

    Jag hörde om några som renoverat sitt supergala hus och inte satt in radiatorer, eftersom huset inte hade det alls när det byggdes, men istället hade golvvärme! Spännande ju!


 5. Inga skriver: 19 oktober 2021 kl 07:44

  Elementen kommer älskas av alla som kommer att bo i lägenheten. Är också en bestående renovering som gör lägenheten ”hel” igen. Såå fina👍🏻👍🏻👍🏻


 6. Josephine skriver: 19 oktober 2021 kl 08:08

  Jag blir nästan tårögd så fint!


 7. Linda skriver: 19 oktober 2021 kl 08:21

  Men gud vilken skillnad!! Så fint!


 8. Victoria skriver: 19 oktober 2021 kl 08:27

  Så fint 😍!
  Är det nån skillnad på element och radiator?


 9. Amanda skriver: 19 oktober 2021 kl 08:37

  så otoligt fint!! vilken skillnad!


 10. Lisa skriver: 19 oktober 2021 kl 08:47

  Otroligt vackra radiatorer – som smycken med de vackra vreden! Ni har ju hunnit mycket på två år och lägenheten har blivit mera ursprunglig nu. Så snyggt och smakfullt alltsammans!


 11. Astrid skriver: 19 oktober 2021 kl 08:52

  Wow vad fint det blev!


 12. Anna-Mia skriver: 19 oktober 2021 kl 09:06

  Så fint det blev 😍 Tycker att det känns så bra när man renoverar en lgh/hus i tidsenlig stil. Som att huset säger tack och bock 😃


 13. Petra skriver: 19 oktober 2021 kl 09:23

  Vad fint det blev! Jag har likadana hemma men jag har inte fattat hur jag ska städa i mellanrummen eller bakom! Min hand får inte plats med trasa. Smala dammsugarmunstycke funkar inte heller. Det är såååå dammigt nu, någon som har tips på ”så här städar du gamla element”


  1. Lisa skriver: 19 oktober 2021 kl 09:40

   Sån där swiffer är ju väldigt smala, det borde få plats mellan!! Eller sätta trasan runt en smal pinne.


  2. Sara skriver: 19 oktober 2021 kl 09:42

   En sådan där ful dammvippa i färgglad plast kanske kan få plats mellan? Den har jag använt hemma hos oss.


   1. Sofia skriver: 19 oktober 2021 kl 12:12

    Exakt. Dammvippa på skaft funkar utmärkt. Gärna en sån där förgglad i plast som man ”snurrar igång” innan så den blir statisk o suger åt sig dammet bättre. Är uppvuxen i ett stort sekelskifteshus med otaliga såna där element och jag tycker att det är det enda son funkar. Behöver man våttorka får man sätta trasan på en pinne (eller på dammvippan).


  3. Petra skriver: 19 oktober 2021 kl 14:18

   Ewa, Sara, Sofia, Lisa – genier är ni allihopa. Bamsetack <3


   1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 14:19

    💞💞💞


   2. Sofie skriver: 20 oktober 2021 kl 07:53

    +1 på den! TACK! Ska genast handla en dammvippa till våra element!


 14. Magdalena skriver: 19 oktober 2021 kl 09:58

  Jag ser bara en stor vit underbar fåtölj! 🙂
  Vad fint den passar i ert varma och mysiga vardagsrum!


 15. moa skriver: 19 oktober 2021 kl 10:19

  När jag kollade på min lägenhet så föll jag direkt för de gamla elementen, vilket bra uppbyt från 90-talsklossarna!!
  Sen undrar jag (har försökt söka på bloggen utan resultat) när ska vi få se Lynns rum? Känns så spännande att se hur det blev!


  1. cassie skriver: 19 oktober 2021 kl 15:19

   hon har redan visat Lynns rums lite. och sa då att hon nog inte ville visa mer.


 16. Anna-Karin skriver: 19 oktober 2021 kl 10:42

  Nu fick du mig att älska mina gamla element. Gamla och bulliga och…ja vackra faktiskt!


 17. Kristin skriver: 19 oktober 2021 kl 10:51

  Gudars, så fint! Vi hade sådana gamla där jag växte upp, på Karlbergsvägen, i ett sekelskifteshus. Minns när vi flyttade in där när jag var åtta. Tjocka, stickiga, dammiga heltäckningsmattor låg i alla rum. De såg vi till att få bort i en renovering. Under fanns furugolven. Dock luktade det inte så kul när grannen rökte, då deras inomhusluft tog vägen igenom de gamla unkna trossbottnarna som gömmer sig under sådana golv. Vår och deras lägenhet satt ihop när huset byggdes, som en hel våning. Det fanns en gammal igensatt köksingång till vårt kök. Spännande att tänka på! Undrar vilka som bodde där från början… Önskar ibland man kunde besöka gamla tider, som i filmen Midnatt i Paris! Tänk!
  Vansinnigt lyhört var det! Galet bråk från våningen ovanför jämt. Och man hörde folk prata bakom väggen. Hur är det i ert hus på lukt- och ljudfronten? 😛


 18. Malin skriver: 19 oktober 2021 kl 10:51

  När får vi se Lynns rum?


  1. cassie skriver: 19 oktober 2021 kl 15:19

   hon har redan visat Lynns rums lite. och sa då att hon nog inte ville visa mer.


 19. Sara skriver: 19 oktober 2021 kl 10:56

  Va fint, hemtrevligt och mysigt det ser ut nu jämfört med mäklarbilderna! Det har ni verkligen gjort bra!


 20. Ewa skriver: 19 oktober 2021 kl 11:12

  Ett tips till element
  En lång smal flask diskborste.
  Brukar jag ta.

  Så vackra element.
  Ljust o frächt är fotfarande still goin strong
  Passar verkligen. Lägenheten
  Ewa


 21. Liceth skriver: 19 oktober 2021 kl 11:14

  Så snyggt.


 22. Victoria_ALittleBliss skriver: 19 oktober 2021 kl 11:56

  Så himla snyggt! Vilken skillnad, nu blev ju elementen som smycken i rummet!


 23. Marie skriver: 19 oktober 2021 kl 12:30

  Vad fint det blev! Vi har äldre radiatorer i lägenheten men väldigt fula, nyare vred. Är det någon som vet hur svårt det är att bara byta vreden?
  Skulle verkligen vilja ha några i äldre stil!


  1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 12:38

   Glöm inte att kolla med förening etc då radiatorer inte är egendom. 😘


 24. Johanna skriver: 19 oktober 2021 kl 14:30

  Älskar före och efter-bilder! Skulle gärna ha en tour med sammanställda före och efterbilder per rum om du pallar sätta ihop nån gång 😍


  1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 14:58

   Bra idé!


 25. Mia skriver: 19 oktober 2021 kl 14:35

  Vi har tunna element från 64. Är jättenöjd med dom. Älskar element pga jag är så frusen. Ska köpa ett extra till sovrummet. Vi målade dom fräscht vita.


 26. Sandra skriver: 19 oktober 2021 kl 17:59

  Väldigt fint med bytet, så mysigt hem ni har! Drogs även direkt till gardinerna i vardagsrummet, vart är de ifrån? 🙂


  1. Elsa Billgren skriver: 19 oktober 2021 kl 18:23

   Tack fina, de är extra långa från H&M Home 😘


 27. Rebecka skriver: 19 oktober 2021 kl 22:06

  Första bilden i inlägget, av mäklarbilderna, står i en prydnadskatt och en prydnadstax i det högra fönstret. Klipp till: vilka djur som bor där just nu i er familj 🙂 Älskar såna små detaljer som man kan hitta genom att se tillbaka på en tid som gått, t.ex. i bilder. Man kan nästan lixom tolka dem som ”hintar” om framtiden.


  1. Julia skriver: 20 oktober 2021 kl 09:01

   Älskar detta!


 28. T skriver: 21 oktober 2021 kl 20:46

  Wow så fint! Gjorde så mkt för hela lägenheten. Elsa, vad har ni för gardin i sovrummet? Försökte söka men lyckades inte. Så fin textur.


  1. Elsa Billgren skriver: 21 oktober 2021 kl 21:44

   Tack! ✨ De är uppsydda i tyg från Astrid Textiles 😘


 29. Helena skriver: 21 oktober 2021 kl 23:20

  Åh så fint det blev!! Älskar att lyfta eller återskapa orginaldetaljer, det ger huset en trygghet och identitet.

  Men nu till något som slår mig lite, skaver det inte att i dagens läge byta ut fungerande byggnadsdelar endast av estetiska skäl?

  Ingen kritik mot Elsa, bytet lyfte hela lägenheten och kanske hade jag gjort samma val om det var min lägenhet. Men jag ser detta på flera ställen och blir bara så nyfiken på hur andra tänker o resonerar? Mitt i brinnande klimatkris byter vi ut fungerande byggnadsdelar enkom av estetiska skäl, varför? Vad är rimligt?

  Kanske något man kan fundera vidare kring i ett billgrenwood? Vet att ni pratat om det tidigare men tror det tål ett återbesök


Dela på:
Laddar