ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons
Annonssamarbete med Marbodal

Vårt kök – slutresultatet

Marbodal

I snart en månad har vårt kök från Marbodal stått klart. Någon liten hylla ska målas, det kommer säkert fyllas med mer älskade föremål, men nu kan vi äntligen laga mat, umgås och njuta av vårt nya kök.

Marbodal

Vårt Svanenmärkta och svenskproducerade kök i luckan Form med ram runt för lite shakerstil och brittisk känsla.

Marbodal

I det lilla köket ville vi få in så mycket förvaring och härliga vitvaror som möjligt men ändå behålla rymd och luftighet, ljus och enkelhet. Så istället för överskåp blev det Marbodals knopplist. Vi velade lite om hur långt den skulle gå men landade i att det finaste var att ha den på bara en vägg och inte hela vägen in i kant. Det är en grej jag fått lära mig av Marbodals experter under processen, att man alltid ska lämna luft i kant. Nu tänker jag på det när jag tittar på kök på bilder, och försöker applicera på andra rum med inredningen.

Marbodal

Färgen vi valde heter Sand och är en beige ton som gör sig så himla vackert till både de vita snickerierna, till trä och metaller. Vi valde beige för att det är en harmonisk, lugn och mjuk färg som smälter in vackert och blir fin till både kallt morgonljus och varmt kvällsljus.

Jag blir lugn av att kliva in i köket och tänker att det kanske kommer påverka min matlagning till att bli bättre och få ta mer tid. Beige är en hållbar färg som kommer vara vacker lång tid och fungerar med många olika typer av inredning och stilar. Man kan lätt förändra den med färg i detaljerna om man vill, men jag tycker den är finast i sin enkelhet.

Till luckan ville vi ha en bänkskiva som åldras vackert, är lätt att baka på och ta hand om under åren. Det blev Marbodals rejäla ekbänkskiva med hård kant och jag är så himla nöjd. Detta materialet är det enklaste och lyxigaste jag vet. Knopparna med borstad mässing hittade vi på Sekelskifte och mässingen tar fram det varma i eken och kontrasterar det kalla i luckorna. Plus att våra kakelugnsdörrar är i borstad mässing så det var fint att plocka upp.

Marbodal

Men man behöver inte bara hålla sig till en metall i ett rum tycker jag. Vår stora spis och fina kåpa är i rostfritt stål och kommer från Smeg. Jag älskar hur de ser ut mot resten i köket, och konstrasten mellan kopparformarna och det rostfria är så fin.

Marbodal

Här ser vi hörnet mot Lynns lilla rum, porslinshon från Marbodal och den extra höga tvåhålsblandaren från Sekelskifte som jag tycker är så himla fin.

Marbodal

Över hon en liten hylla.

Marbodal

Ska vi kika lite i lådorna? Här till vänster om spisen har vi lådor med bestick, handdukar, grytlappar, underlägg, redskap och annat man kan behöva ha nära till spisen.

Marbodal

Till höger om spisen har vi utdragbart skafferi, sen enormt hörnskåp och det lilla utrymmet till vänster om hon som skulle bli brickskåp valde vi att ha som extraskafferi istället.

Marbodal

Marbodal har lösningar för alla utrymmen, och vi har hellre mer plats för pasta än brickor.

Marbodal

Tallrikshyllan är antik och den hittade jag på A la carte antik. Älskar att laga mat här! Och är så glad att vi valde just Marbodal som köksleverantör eftersom de funnits där i alla vår speciallösningar och önskemål. Nu vill jag inte göra något annat än att laga mat hemma! 🥄

Foto: Jesper Florbrant

57 kommentarer till “Vårt kök – slutresultatet”

 1. Anna skriver: 5 april 2020 kl 15:34

  Jättefint kök-harmoniskt! Varifrån kommer hylla över ho? Fina konsoler på den!


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:33

   Det är en vanlig skiva med rundade hörn som vi målat och konsolerna är från Nacka byggnadsvård. 🤗


 2. vigdisbirgitta skriver: 5 april 2020 kl 15:38

  Utrolig fint. En av de mest spennende kjøkken jeg har sett. Glad påsk🐣


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:32

   Tack snälla!!!


 3. Ann skriver: 5 april 2020 kl 16:10

  Fantastiskt fint! Färgsättning, detaljer, funktion är +++++. Många härliga stunder där 🥰


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:32

   Tack snälla! Ja vi älskar de mjuka färgerna. ✨


 4. Mia skriver: 5 april 2020 kl 16:33

  Har ni plats att sitta i köket också? Kan vara skönt att stänga in sig där ibland.


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:32

   Man får plats med litet bord men vi hade det förut och satt aldrig där så vi hoppade över det. 🤗


 5. Mina skriver: 5 april 2020 kl 16:34

  Så fint! Vi ska precis göra om vårt kök, inte helt nytt men fixa det befintliga lite. Jag är så sugen på att köra utan kakel eller annat stänkskydd precis som ni men min kille tror det blir äckligt snabbt och att det är opraktiskt. Hur gick era tankar? Vad sa Marbodals experter om detta? Tack för bjussig blogg!


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:31

   Tack! Vi har anpassad färg som man enkelt torkar av och dessutom ett uppvik på bänkskivan som gör det lättare att städa. Det funkar toppen och Marbodals experter hade inga invändningar på våra önskemål. 🤗


   1. Mina skriver: 5 april 2020 kl 22:23

    Tack för svar, låter ju lovande! Ska fortsätta övertala min kille 😊 Vad är det för speciell färg?


 6. Annica skriver: 5 april 2020 kl 17:27

  Vad har ni för färg på väggarna i köket?


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 17:30

   Det är sommarsnö från jotun. Kram!


 7. Louise skriver: 5 april 2020 kl 18:05

  Så fint och härligt! Sommarsnö, alltså! 😍 Jag undrar, var förvarar ni alla små kryddburkar och -påsar? Åååh, jag måste ha en knopplist? 👍


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 18:05

   Kolla mina stories så ser du! 🤗


 8. Sara skriver: 5 april 2020 kl 18:09

  Kommer du att visa Lynns rum sen? Det ser ut som han inte kommer ha ett fönster? Jag föreställer mig att han bor som Harry Potter gör i en garderob 😛


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 18:24

   Du ser fönstret i bilderna ovan. Jag visar när/om jag känner för det. Kram!


   1. PBL skriver: 5 april 2020 kl 18:33

    Kan ju omöjligt uppfylla dagsljuskrav för sovrum / vistelserum dock.


    1. Magdalena skriver: 5 april 2020 kl 18:43

     Fönstret är ju riktigt stort. Nog kan man få ett ljust rum med detta fönster, ljusa färger på väggar och bra belysning!


     1. Karin skriver: 6 april 2020 kl 09:31

      Det som folk som kommenterar detta (här och i tidigare inlägg) menar är väl att det enligt BBR finns krav på direkt dagsljus i bl a sovrum. Det räcker alltså inte med ett fönster mot ett annat rum.

      https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/ljus-i-byggnader/dagsljus/

      Man skulle inte få bygga nya lägenheter eller en större ombyggnation såhär. Har själv inte koll på om det gäller vid ombyggnad av en lägenhet. Men antar att Elsa och Pontus dels har kollat upp det, dels har diskuterat alternativ för Lynns rum sinsemellan ganska mycket.


      1. PBL skriver: 6 april 2020 kl 10:18

       Exakt! Som arkitekt har du inte lov att rita en sån här lösning och kalla det ’sovrum’.


       1. Ninni skriver: 6 april 2020 kl 11:17

        Som hyresvärd får man inte ha en hyresgäst eller inneboende i ett sådant sovrum. Miljökontoret kan döma ut det och faktiskt vitesförelägga ägaren mot att ha en säng i rummet.


        1. Lisa skriver: 6 april 2020 kl 13:25

         Reglerna är väl ändå främst till för byggföretag/hyresvärdar etc så att inte inga undermåliga hem säljs och hyrs ut. I ditt eget hem har du lov att bygga ett sådant här rum så länge det godkänns av din brf (om du bor i bostadsrätt). Vid en eventuell försäljning kan du möjligtvis inte räkna in det som ett ”riktigt” rum, men det finns inget förbud mot sådana här planlösningar för hemägaren.

         Till Elsa: ÄLSKAR ert kök. Himla inspirerande. Jag är själv i tagen att planera en köksrenovering och tycker ert mjuka, snälla, välplanerade rum blev otroligt lyckat. Tack för att du delar!


    2. Fia skriver: 5 april 2020 kl 20:34

     Kanske svårt att räkna som ett riktigt rum vid försäljning men så länge den som bor där är nöjd så funkar det där nog utmärkt. Barn brukar ju gilla när det är lite ”koja” 🙂


   2. Hanna. skriver: 5 april 2020 kl 20:50

    OM…nooooooo, vi vill ju se hans rum! Snällaaaaa 🙂


  2. Mara skriver: 5 april 2020 kl 18:26

   Han har ju fönstret mot köket!
   Jag har ett varannan-vecka-barn som bor precis som Harry P. ,utan ngt fönster alls. Stackars barn, har börjat utveckla mullvadsnos och känselspröt…nä ba skoja. Hon är sjukt nöjd pga allt funkar med lite fantasi, vilja och -schyssta lampor!😘


 9. Annika skriver: 5 april 2020 kl 18:25

  Så fint! Kan du beskriva hur ni har tänkt kring belysningen i köket? Jag kan bara se taklampan och fläktlampan i bilderna. Blir det inte väldigt mörk vintertid? Eller har jag missat någon lampa? 😉


 10. Åsaasasblogg.com skriver: 5 april 2020 kl 18:32

  Jättefint kök färgerna ++++++++. Bra jobbat ❤️❤️


 11. Maria skriver: 5 april 2020 kl 18:41

  Hej!

  Köket blev verkligen jättefint, det håller jag helt med om. Men en sak, hur många inlägg är det lämpligt att skriva om samma annonssamarbete? Till slut blir man som läsare lite… slut, helt enkelt. Men som sagt, köket är toppenfint.


  1. Amanda skriver: 5 april 2020 kl 19:57

   Onekligen får Marbodal publicitet lång tid här framöver, tänk vilket träffsäkert samarbete. Ärligt, trovärdigt, personligt, proffsigt. Snyggt! Ett kök är ju en sån stor grej, annat är det att skriva om en duschcreme (även om det samarbetet också såklart kan vara genuint och ärligt antaget). Men det här är väl bland den bästa tänkbara publicitet för ett företag, och helt klart ett win win win-samarbete. Hoppas på och ser framemot fler köks- och matinlägg här på bloggen 🙂


 12. Jennyw skriver: 5 april 2020 kl 19:01

  Åååh vilket fantastiskt fint kök ni fick! Vilka bra val ni gjorde, köket harmoniserar så bra med resten utav lägenheten. Fönstret mot Lynns rum blev superbra!


 13. Kina skriver: 5 april 2020 kl 19:12

  Elsa
  Vilket hem skulle kunna flytta in direkt. Tack för du delar med dig. Bo på Söder verkar mysigt. Ha en fin söndag kväll.


 14. Nina skriver: 5 april 2020 kl 19:23

  Så fint! ✨ Även om jag gillade ert förra kök ännu mer. Kändes som att det hade själ och speglade dig som person lite mer. Men det kanske det här också gör när ni hunnit bo in er lite ☺️


 15. Elin skriver: 5 april 2020 kl 19:36

  Verkligen jättefint!


 16. Josefin skriver: 5 april 2020 kl 20:12

  Hej! Otroligt fint!
  Var har du köpt skomakarlampan? Är på jakt efter en i ’silver’ som denna!


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 20:14

   Den är från Sekelskifte! Lite större än vanliga. Kram!


 17. jessica skriver: 5 april 2020 kl 20:27

  Det blev superfint, bra jobbat! Av nyfikenhet, vart har ni satt kyl och frys?


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 20:34

   De sitter till höger om diskmaskinen, man ser mer i mina stories om du är nyfiken. Kram!


 18. Fia skriver: 5 april 2020 kl 20:32

  Finfint kök. Personligen så känns det lite litet för en familj på tre men det är ju mkt en smaksak såklart och ni verkar ju äta mkt på lokal 🙂 Men tycker det är lite synd att kranarna inte var fästa i väggen, hade ju gått smidigt att få till med tanke på att ni lät bygga en vägg, dvs rör i rör och utan skarvar i väggen alltså. Tror dessutom att det hade förlängt livslängden på ekskivan ett bra tag. Men mest pga så väldigt snyggt såklart 🙂


  1. Elsa Billgren skriver: 5 april 2020 kl 20:35

   Vi är supernöjda och dessutom fick vi loss ett rum till Lynn vilket är hela anledningen till renoveringen från början! Ja, blandare i väggen hade varit snyggt! Kram


  2. Maja skriver: 5 april 2020 kl 21:13

   Vilken härlig person du verkar vara Fia 🙂


 19. Lo skriver: 5 april 2020 kl 20:52

  Snyggt kök! Men är jag (eller min telefons färgåtergivning) knäpp – är köket verkligen beige? Jag tycker det ser grågrönt ut…. (nu börjar jag dessutom tvivla på om jag ens vet hur beige ser ut….men typ trenchcoat?)


 20. Annica skriver: 5 april 2020 kl 21:05

  Hej Elsa!
  Vad har ni för väggfärg i köket?
  Fantastisk!


 21. MB skriver: 5 april 2020 kl 21:27

  Väldigt snyggt, får lust att laga mat där ja!


 22. Anna skriver: 5 april 2020 kl 21:46

  Härliga vitvaror!


 23. Malin skriver: 5 april 2020 kl 22:04

  Så skönt att se att kök inte behöver vara enorma! Tycker man ser alldeles för mycket överdimensionerade kök med massor av skåp och jättelånga bänkar. Hör blir det nära till allt och mysigt! Så fint Elsa 😊


  1. Inga skriver: 5 april 2020 kl 22:30

   Helt enig! Foretrekker det som er kompakt og velutnyttet. Enklere å holde rent, mer bærekraftig og utrolig hyggelig. Dette ble kjempefint!


 24. Inenoefinthverdag.com skriver: 5 april 2020 kl 22:11

  Superfint kjøkken, Elsa✨ Synes forøvrig at du kan få bestemme helt selv når og om du vil vise Lynns rom. Virker som en del mener de har en slags rett til å få se det? Det har de jo ikke. Tusen takk for all inspirasjon, og god påske 💛


 25. GlamourbibliotekarenGlamourbibliotekaren.com skriver: 5 april 2020 kl 23:54

  SÅ fint!! 😍😍😍 Grattis, grattis! Synes hele leiligheten deres er fantastisk; soverommet og de gamle skapene og de fine gardinene og alt sammen. Skrivebordet! ✨God påske 🐣


 26. Teresia skriver: 5 april 2020 kl 23:56

  Hur hörnskåpet ut på insidan? Mina föräldrar har ett som de hatar, så jag tänkte att ert säkert är mycket bättre! 🙂


 27. Emma skriver: 6 april 2020 kl 06:23

  Köket är så himla fint! Jag skulle dock gärna vilja se lite mer bilder, tex hörnskåpet och hit det ser ut från andra vinklar. Jag kan ha fel, men visst är det väl bara fotat ”från vardagsrummet till” så att säga? Skulle gärna se hur det ser ut på andra väggen tex, till höger om diskho. Och var är diskmaskinen? Helt egoistisk anledning, hehe : jag ska själv göra om kök så letar så mycket smarta lösningar jag kan! Tycker ni verkar ha fått många bra tips! Minifärrådet bredvid diskhon tex är fiffigt! Mer pata mindre brickor 💕👍 tack för superfin blogg, det är så himla härligt att skrolla lite här till morgonkaffet. Som bomull!!


 28. Johanna Bradford skriver: 6 april 2020 kl 10:29

  Så himla fint!


 29. BE skriver: 6 april 2020 kl 10:29

  Konkret fråga: vad har ni för hörnlösning? Avstängt hörn? Hyllor? Utsvängbara trådhyllor?
  För övrigt så måste jag säga att färgen är synnerligen tilltalande.


  1. Elsa Billgren skriver: 6 april 2020 kl 10:48

   Vi har ett som heter Le Mans, googla så ser du videos på hur det funkar. Tack och kram!


 30. marita skriver: 6 april 2020 kl 11:05

  Köket är drömfint! Och Lynn måste vara överlycklig över sitt nya egna rum. Sen leker ju barn ändå mest där deras föräldrar är, så erat stora härliga matbord kommer väl fortfarande vara favoritplatsen tänker jag. 🙂 Men skönt ändå att det finns ett rum för alla leksaker och mys.
  Säljer ni lägenheten nån dag så kan det rummet bli till ett perfekt hemmakontor.
  Jag är uppvuxen i ett 100m2 litet hus där vi som mest var 2 vuxna och 4 barn. Det gick alldeles utmärkt. Mina föräldrar fixade massa smarta lösningar så att vi barn hade egna krypin. De sov själva i det som hade varit en fönsterlös garderob med snedtak. De kallade det för ”sov kabyssen”. Hur mysigt som helst.
  Ett hem måste inte innehålla ett rum (med fönster ut) för varje person som bor där.


 31. Mona skriver: 18 april 2020 kl 17:17

  Jättefint kök! Vart har du köpt knopplisten ifrån?


  1. Elsa Billgren skriver: 18 april 2020 kl 17:28

   Den är från Marbodal. 😘


Dela på:
Laddar