ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Victoria sponge cake med röda bär 🍰

Victoria sponge cake

God morgon från det hundvalpigaste köket inte i skogen! Lynn, Pontus och jag vaknade yra på loftet till den lilla stugan här. Nikita fick sova med sin mamma (<3!) inne i stora huset så vi fick en valpfri natt. Sov som en stock. Kroppen vet att det bara är två dagar kvar av julledigheten. På torsdag ska jag sätta tänderna i den sista redaktörsvändan av min bok, börja svara på mail igen på ett rimligt sätt, inviga mitt nygamla skrivbord hemma och börja med vardagsrutiner igen! Springa längs med Årstaviken på måndagar och avsluta med att köpa hem lunch från Mahalo. Hämta och lämna på förskolan varannan dag, laga husmanskost klockan 18, skriva prydligt i min kalender och dra en borste genom håret.

Annons

Men innan verkligheten slår till igen vill jag dela med mig av receptet på en kaka som jag bakade på julafton och som är en helt otrolig fluffig dröm av smaker! En klassisk Victoria sponge som egentligen är två sockerkakosbottnar med smörkräm och jordgubbssylt mellan men självklart kan man göra som man vill och variera smaker i oändlighet. Jag var riktigt inspirerad av Charlie McCormick och ville göra ett knöggligt berg av syrlig och söt grädde, röda bär, mina favoritsylter och sen bara ta fram stora sleven! För visst finns det något barnsligt härligt med att äta en tårta med sked rakt av? Det får man göra här! Meningen är att det ska vara moffigt och underbart!

Victoria sponge cake

Annons

🍒 Victoria sponge cake 🍒

Du behöver:

– 225g mjukt smör
– 2,5 dl socker
– 4 ägg
– 3,5 dl mjöl
– 1,5 tsk bakpulver
– 1 nypa salt
– 1 nypa äkta vanilj

– 4 dl vispgrädde
– 2 msk philadelphiaost
– 2 msk florsocker

– 1 dl björnbärsmarmelad
– 1 dl körsbärsmarmelad

Annons

– röda bär om önskas

– florsocker att dekorera med

– bakplåtspapper och två mindre (ca 15-20 cm i diameter) runda ugnssäkra formar.

Victoria sponge cake

Sätt på ugnen till 175°C. Tryck ner bakplåtspapper i de två formarna. Det behöver inte bli jämnt. Det knöggliga gör kakorna rustikt vackra.

Annons

Vispa smör och socker fluffigt. Knäck ner ett ägg i taget och vispa till en riktigt fluffig smet. Blanda mjöl, bakpulver, äkta vanilj och salt i en separat skål. Häll ner i smeten och vänd snabbt runt. Det ska vara en hård smet, men om den är för hård kan man droppa ner några droppar mjölk.

Klicka ner smeten i formarna, lika mycket i varje, och släta ut lite på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller precis till sockerkakorna blivit genomgräddade och ljust gyllene. testa med en sticka så att det inte fastnar smet när du drar ut.

Låt svalna på galler med den platta sidan nedåt.

Bre ut hälften av marmeladerna på den första botten. Vispa grädde, philadelphiaost och florsocker fluffigt och hårt. Klicka sen över grädden. Skopa över den sista marmeladen och låt det rinna ner över sidorna. Strö över valfria röda bär. Placera den andra botten ovanpå med den rundade sidan uppåt. Pudra över florsocker och servera genast!

Victoria sponge cake

Annons

🍰🥄✨

21 kommentarer till “Victoria sponge cake med röda bär 🍰”

  1. Hanna skriver: 5 januari 2021 kl 10:55

    Väldigt vacker kaka den ska jag prova laga när min son fyller år nu i januari. Ser så mycket fram mot din bok om Gotland har inte själv den där speciella relationen till ön som många verkar ha och är väldigt nyfiken.

    Har en helt annan fråga också, hur tänker du som influenser när det gäller klimatkrisen? Har du tittat på naturdokumentären Attenborough och massutrotningen? Känner du att du kan sprida eller ta ställning i frågan? Eller är det en het potatis?


  2. Martine skriver: 5 januari 2021 kl 10:58

    Mums! Ser SÅ godt ut! 😀 Gleder meg til du kommer med oppskrift og/eller bare bilder av semlor (eller fastelavsboller som vi kaller dem).


  3. Sandra skriver: 5 januari 2021 kl 11:57

    Hej Elsa! Tack för en underbar blogg!

    Här kommer en fråga som inte har med inlägget ovan att göra, men jag läser alltid din blogg och älskar den så en fråga från tidigare har dykt upp.

    Vilken typ av färg och märke använder du när du målar om din dörrlist? Alltså inte själva kulörerna eller färgkoderna, utan just märke och typ av färg 🙂

    Tacksam för svar!

    Vänligen,
    Sandra


    1. Elsa Billgren skriver: 5 januari 2021 kl 12:00

      Hej! <3 Jag köper snickerifärg från Alcro eller Jotun. Kram!


  4. Rebecca skriver: 5 januari 2021 kl 12:47

    Sååå gott det ser ut! Och så fin dukning 🙂


  5. Lisa skriver: 5 januari 2021 kl 13:01

    Är det någon slags petit-choux du bakar?
    Och en fråga ang vovvsingen, får han inte separationsångest när han sen ska hem till stan?


    1. Elsa Billgren skriver: 5 januari 2021 kl 13:26

      Nej denna kaka är tyngre. 🤗 Nej han följer oss överallt 🐕‍🦺✨


  6. Sara skriver: 5 januari 2021 kl 16:42

    Kanske dum fråga men hur stort är ert vardagsrum? Vi ska flytta om ett par månader till en lägenhet som jag sett på en visning i 15 min. Vårt nya vardagsrum kommer att vara 26 kvm och jag har jättesvårt att få en känsla för hur mycket möbler det får plats där. Det var lite konstigt möblerat på visningen vilket inte gjorde det lättare. Det är ju en sak hur mycket möbler man rent fysiskt kan trycka in men sedan vill vi förstås inte att det ska kännas trångt och övermöblerat heller.


    1. Elsa Billgren skriver: 5 januari 2021 kl 17:33

      Grattis! Vårt är nog 35kvm, men tips från coachen är att börja långsamt! Ta med de möbler ni har och om de är fel märker du vad som behövs i strl istället! Kram 🤍✨


      1. Sara skriver: 7 januari 2021 kl 11:30

        Tack för svar! Vi flyttar från en mindre lägenhet men med ett större vardagsrum så jag försöker ställa in mig på att inte bli besviken på att jag inte kommer kunna ha lika mycket möbler som vi har nu. Men att slippa ha dotterns alla leksaker i vardagsrummet kommer nog kompensera lite för att rummet blir mindre.


  7. Frida skriver: 5 januari 2021 kl 16:42

    Men wow så smarrig och vacker den ser ut! Skulle vara så mysigt att få se dina julklappar och paketet från Ett hus 🙂


    1. Elsa Billgren skriver: 5 januari 2021 kl 17:32

      Kommer när solen tittar fram! 🤗✨


  8. Lovisa skriver: 5 januari 2021 kl 19:12

    Vilken drömkaka! Får helt lust att baka lite 🥰


  9. Agnes skriver: 5 januari 2021 kl 21:20

    Hej! En sak som jag funderat över, kanske för att jag tänker lite på mig själv och den jag är, känner du dig aldrig nöjd med det du skapar hemma? Det är så vackert och fint men ändå byter du och ändrar hela tiden, gardiner, skrivbord mm. Jag tänker när ska du bara ”bo” och njuta. Det här är absolut ingen kritik utan egentligen är det en spegel av mig. Jag har ett underbart hem men ändrar ändå hela tiden! Kanske är det här ett ämne för dig och sofia att prata om i podden. Det finns nog många som jag (och du)….
    ❤️Agnes


    1. Elsa Billgren skriver: 5 januari 2021 kl 22:15

      Intressant att du är sån själv men ändå undrar! Tror att du finner svaret inom dig då. För mig är det glädjen i förändring, rörelse, kreativitet, estetik. Många saker har varit samma i mitt liv. Jobb och man i 12 år tex, men bord byter jag då och då 🤓 kram!


    2. Agnes skriver: 6 januari 2021 kl 08:42

      Jo, kanske men ibland tror jag att det handlar om att vara nöjd i stunden, för mig iallafall.
      Kram


  10. Eem skriver: 6 januari 2021 kl 00:00

    Tack för ditt tips om Paula’s skin choice! Klickade hem skin perfecting med en gång! Sån himla bra service dessutom & fri frakt! Tog 1,5 dag sen fanns den i en instabox i Borås liksom? Det tog 1 sek och jag såg result med en gång. Jag skämtar inte! ❤️😊


    1. Elsa Billgren skriver: 6 januari 2021 kl 07:48

      Underbart! Visst är den otrolig?? 🤗


  11. Kakglad Johanna skriver: 6 januari 2021 kl 00:05

    Har bara en liten fråga, snackar vi varmluft i ugnen (alltså 175 grader varmluft) när kakan gräddas? Vill gärna äta den snarast och alltså inte misslyckas med första försöket.

    Tack!


    1. Elsa Billgren skriver: 6 januari 2021 kl 07:24

      Det är utan varmluft, men tänk på att alla ugnar är olika så håll koll på kakan med en sticka! 🤗


  12. Amanda skriver: 6 januari 2021 kl 08:40

    Ser så sinnessjukt gott ut! Jag har ett önskeinlägg som jag skulle tycka var himla intressant att läsa om! Du har det så himla fint hemma men förstår att din process inte heller alltid är spikrak även om du är proffs. Hade varit så intressant att få veta om de mindre lyckade inredningsidéer du haft, behöver inte bara vara från nuvarande lägenhet. Kram


Dela på:
Laddar